Αποκάλυψη: Μηχανές αναζήτησης… θυμάτων

Του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΖΙΑΜΠΑΚΑ

Το ήμισυ της αξίας από την αγορά προϊόντος δίνεται «χεράτα» στον κάτοχο της πιστωτικής κάρτας, ενώ οι ίδιοι παίρνουν τη διαφορά της αξίας του, καθώς και τα προϊόντα, τα οποία και μεταπωλούν χωρίς τιμολόγια και παραστατικά στη «μαύρη αγορά»!
Διαστάσεις οργανωμένου κυκλώματος λαμβάνει η εξωφρενική διαδικτυακή κομπίνα, στην οποία ενέχονται «ψηφιακοί τοκογλύφοι», υπάλληλοι καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών, έως και στελέχη τραπεζών,

τάζοντας «εύκολα και άμεσα μετρητά», με «απόλυτη εχεμύθεια», σε κατόχους πιστωτικών καρτών που έχουν άμεση ανάγκη ρευστού. Στόχος των ψηφιακών απατεώνων είναι πολίτες πιεζόμενοι από οικονομικές ανάγκες και ως αποτέλεσμα εύκολα χειραγωγούμενοι, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια δανεισμού, εξακολουθώντας, ωστόσο, να διαθέτουν ενεργές πιστωτικές κάρτες, ασχέτως του πιστωτικού τους υπολοίπου και ανεξάρτητα από το εάν είναι υπερχρεωμένες ή και απλήρωτες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι επιτήδειοι, ποντάροντας τόσο στην οικονομική στενότητα πολλών συμπολιτών, όσο και στην άγνοιά τους, επιχειρούν να «ψαρέψουν» υποψήφιους «πελάτες» μέσω Διαδικτύου. Οι ιστοσελίδες που διαφημίζονται ευρέως και ανεξέλεγκτα στο Διαδίκτυο, ακόμη και σε επώνυμα και δημοφιλή ενημερωτικά portals, μέσω google ads, υποσχόμενες «δάνεια με αυθημερόν εξυπηρέτηση ΧΩΡΙΣ δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για κατόχους πιστωτικών καρτών» είναι η επιφάνεια της παγίδας.
Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος για «άμεσα μετρητά» έχει πιστωτική κάρτα, η οποία δεν έχει καταγγελθεί βέβαια, οι απατεώνες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αυξήσουν το πιστωτικό όριο, ή να εξοφλήσουν ένα υπόλοιπο της οφειλής της, ενώ από εκεί και πέρα οδηγούν τον ενδιαφερόμενο σε διάφορα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, όπου τον υποχρεώνουν να αγοράσει προϊόντα υψηλής αξίας. Το ήμισυ της αξίας δίνεται «χεράτα» στον κάτοχο της πιστωτικής, ενώ οι ίδιοι λαμβάνουν τα προϊόντα και τα μεταπωλούν χωρίς τιμολόγια και παραστατικά στη «μαύρη αγορά»!

Το «ψάρεμα»
Το «Π», στο πλαίσιο της διαδικτυακής του έρευνας, επικοινώνησε με τον υπεύθυνο μιας παρόμοιας «τοκογλυφικής» ιστοσελίδας, καλώντας στο σταθερό τηλέφωνο που αναγραφόταν. Προσποιηθήκαμε έναν νέο με οικονομική στενότητα και ζητήσαμε «άμεσα χρήματα με απόλυτη εχεμύθεια». Όπως μας είπε ο άνθρωπος στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο ίδιος ο Ι.Ν., το όνομα του αρμόδιου δηλαδή, που αναγραφόταν στην ιστοσελίδα. Ρωτήσαμε για τη διαδικασία και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:
-Αν έχουν χρήματα μέσα οι κάρτες, μπορείτε να πάρετε γύρω στα μισά και παραπάνω σε 36 άτοκες δόσεις από το όριό τους. Αν χρωστάτε όλο το ποσό, μπορείτε να πάρετε γύρω στο 25% με 30%.
-Θα έρθω σε σας με την κάρτα μου;
-Ακριβώς. Θα πάμε σε ένα κατάστημα, θα κάνουμε κάποιες αγορές με δόσεις κι εκεί θα πάρετε τα μετρητά.
-Δηλαδή;
-Θα κάνουμε κάποιες αγορές με άτοκες δόσεις. Οι κάρτες σας δεν βγάζουν μετρητά από το ΑΤΜ. Από το ποσό που χρεώνεστε από την κάρτα σας, παίρνετε κάποια χρήματα στο χέρι μετρητά, 50%, 60%, 70%, ανάλογα με το όριο της κάρτας. Τι πιστωτικό όριο έχετε και τι χρωστάτε θέλω να ξέρω.
Προετοιμάσαμε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πιστωτικό όριο της «χρυσής» κάρτας τράπεζας που ισχυριστήκαμε ότι κατέχουμε και η συζήτηση συνέχισε ως εξής:
-Αυτή η κάρτα σας λειτουργεί;
-Ναι.
-Από αυτήν την κάρτα αν έχει περιθώριο 1.400, περνάνε σε δόσεις γύρω στις 2.000 ευρώ σε 36 δόσεις και παίρνετε 1.000 ευρώ μετρητά. Χρεώνεστε 2.000 σε 36 δόσεις και παίρνετε 1.000 ευρώ μετρητά.
-Πάμε και κάνουμε μια αγορά με άτοκες δόσεις, 2.000 ευρώ, όσο περνάει η κάρτα σας, παίρνετε τα μισά χρήματα σε μετρητά και φεύγετε.
-Πήγα να την πατήσω σε ανάλογες περιπτώσεις…
-ΟΧΙ, είστε «παρών» στη συναλλαγή, δεν παίρνει κανείς την κάρτα σας. Πληρώνεστε εκείνη τη στιγμή και φεύγετε, δεν υπάρχει κάτι άλλο.
-Τα μετρητά τα παίρνω εκείνη τη στιγμή;
-Ακριβώς. Από τη στιγμή που περάσει η κάρτα σας παίρνετε κι εσείς τα χρήματα σε μετρητά. Τα παίρνετε εκείνη τη στιγμή και φεύγετε.
-Και η μεταξύ μας συνεργασία ποια είναι, δηλαδή;
-Εμείς παίρνουμε τα προϊόντα και σας πληρώνουμε. Εσείς παίρνετε τα μετρητά. Εμείς παίρνουμε μια τηλεόραση που κάνει 2.000 ευρώ, εσείς παίρνετε 1.000 ευρώ μετρητά.
-Και δεν ξαναβρισκόμαστε…
-ΔΕΝ ξαναβρισκόμαστε. Θα πάμε στο… (μαγαζί).. Μαζί πάμε στο μαγαζί, καταλάβατε;
-Γιατί συγκεκριμένα στο… (μαγαζί);
-Γιατί εκεί ψωνίζω.
-Δεν μπορούμε να πάμε στο κατάστημα ενός δικού μου γνωστού…
-Όχι, δεν σας συμφέρει αυτό. Θα πάρω πράγματα που θέλω εγώ. Εσάς δεν σας αφορά η αγορά μας. Δικό μας είναι το εμπόρευμα, εσάς δεν σας αφορά, καταλάβετε;
-Αν πηγαίναμε σε ένα γνωστό μου που έχει ρούχα και φτιάχναμε τα τιμολόγια λίγο;
-Τα τιμολόγια μπορώ να σας πω πώς θα τα βγάλω από το … (μαγαζί).

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ: Ενέχονται και τραπεζικοί στο κύκλωμα

Η δράση αντίστοιχων παράνομων δράσεων έχει βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Επικοινωνώντας με τον Συνήγορο Ευάγγελο Ζερβέα, του διηγηθήκαμε το περιστατικό, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του «Π», ως προς τη μεθοδολογία των εν λόγω επιτηδείων. Περιγράφοντάς μας, όμως, τη δράση τους, αντιληφθήκαμε πως πρόκειται για ένα ολόκληρο κύκλωμα.
«Ενέχονται τραπεζικοί, διότι χωρίς να ελέγξουν την πιστωτική ικανότητα του πελάτη δίνουν αύξηση του πιστωτικού ορίου της κάρτας και χωρίς την παρουσία του ενδιαφερομένου. Αυτό, δηλαδή, σημαίνει ότι έχει μείνει κάτι στην κάρτα, παρότι του αυξάνει το πιστωτικό όριο, και από εκεί και πέρα πάει ο τοκογλύφος μαζί με τον ενδιαφερόμενο και την κάρτα του στο κατάστημα» μας περιέγραψε ο κ. Ζερβέας.
Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί, έως και ο καταστηματάρχης βρίσκεται σε γνώση του περιστατικού. Το «Π» βρίσκεται σε θέση να γνωρίζει περιστατικό που είχε συμβεί σε κατάστημα αλυσίδας ηλεκτρονικών. Διευθυντής καταστήματος γνωστής αλυσίδας διαπίστωσε ότι το κατάστημα στο οποίο προΐστατο εμφάνιζε, κατά περίεργο τρόπο, πολύ μεγαλύτερο τζίρο από καταστήματα της ίδιας αλυσίδας άλλων περιοχών. Αργότερα, ανακάλυψε ότι είχε εμπλακεί σε αυτού του είδους την παράνομη δραστηριότητα. Μίλησε με τους προϊσταμένους του αναφέροντας τα γεγονότα, ενώ ο ίδιος κατήγγειλε το περιστατικό ανώνυμα, καθώς φοβήθηκε για την προσωπική του ασφάλεια και τη σωματική του ακεραιότητα. Την επόμενη ημέρα απολύθηκε.
«Διαλέγουν καταστήματα με ηλεκτρονικά προϊόντα, διότι είναι τα πιο εμπορεύσιμα. Όταν πάρουν μια τηλεόραση, τελευταίο μοντέλο, αν έξω στην αγορά έχει ένα χιλιάρικο, αυτοί θα την πουλήσουν 700 ευρώ», εξηγεί ο κ. Ζερβέας.

«Είναι όλοι μες στο κόλπο…»
Στο παρελθόν ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει παρέμβει. «Μετά την παρέμβασή μας έχουν σφίξει τα λουριά κι έχουν περιορίσει τη δραστηριότητά τους, τουλάχιστον τα καταστήματα. Πιθανόν πια να πηγαίνουν σε άλλα καταστήματα» λέει ο κ. Ζερβέας. Αναφερόμενος σε υπαλλήλους τραπεζών, συμπληρώνει: «Έχουν προμήθεια, δεν το κάνουν έτσι για την ψυχή της μάνας τους. Είναι όλοι μες στο κόλπο σε αυτή την ιστορία».
«Έχω κάνει μηνυτήρια αναφορά και πρέπει να έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Είχα ενημερώσει και το ΣΔΟΕ τότε και δεν είδα κανένα αποτέλεσμα. Διότι όλη η ιστορία εμπεριέχει και εισφοροδιαφυγή, όταν παίρνει τα προϊόντα στην κυριότητά του ο τοκογλύφος και τα πουλάει με το τιμολόγιο μέσα και το ΦΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά καταστήματα πουλάνε κάτω από το κόστος. Τα πουλάει το ίδιο το κατάστημα, το οποίο χρεώνει μια φορά κι έτσι έχει τη δυνατότητα, αφού το πουλάει μια φορά, ο τοκογλύφος να πουλήσει και αυτός φθηνότερα» τονίζει ο κ. Ζερβέας.
Συν τοις άλλοις, πρέπει να επισημανθεί πως οι μεθοδεύσεις των επιτηδείων, αφού εκμεταλλεύονται την πιεστική ανάγκη των πολιτών για δανεισμό που τους κάνει ευάλωτους, επιφέρουν σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στην προσωπική και στην οικονομική τους ζωή. Ο εξωτραπεζικός αυτός δανεισμός, ακόμη και σε περίπτωση που αποτελέσει πρόσκαιρη λύση στα οικονομικά αδιέξοδα, γεννά τεράστια προβλήματα σε βάθος χρόνου.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή συστήνει στους πολίτες – καταναλωτές που έχουν εμπλακεί σε παρόμοιες διαδικασίες να απευθύνονται άμεσα σε αυτόν και να καταγγέλλουν τα περιστατικά.

••• Όλα τα στοιχεία του ρεπορτάζ δύνανται να τεθούν στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών οικονομικών ελέγχων, του οικονομικού εισαγγελέα, καθώς και του ΣΔΟΕ.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΙΧ
«Κατασχέσεις ή υποθήκες ακινήτων»!

Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Τραγική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν σχεδόν όλες οι εισαγωγικές εταιρείες, αλλά και οι έμποροι αυτοκινήτων, καθώς οι πωλήσεις έχουν πέσει στο ναδίρ, ενώ από την άλλη μεριά οι τράπεζες απαιτούν την εξόφληση μέρους των δανειακών κεφαλαίων με μετρητά.
Ωστόσο, οι εισαγωγείς αλλά και οι έμποροι ΙΧ –με τη δικαιολογία της μεγάλης πτώσης που καταγράφει ο κλάδος– παρατείνουν όσο μπορούν τη λειτουργία τους υπό τον φόβο πάντα των κατασχέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» μεγάλος εισαγωγέας αυτοκινήτων με υψηλό δανεισμό υποχρεώθηκε σε υποθήκευση τριών ακινήτων «φιλέτων», ώστε οι τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται και του έχουν δανείσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ να μην προβούν σε κατασχέσεις. Το θέμα προς το παρόν έχει λήξει, αλλά –σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε– ο εισαγωγέας δεν είναι διατεθειμένος να βάλει πάλι το χέρι στην τσέπη και να αναχρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις του που καταγράφουν ρεκόρ ζημιών αυτή την περίοδο…
Άλλος εισαγωγέας αναζητά να αποκτήσει ακόμη μία εταιρεία αυτοκινήτων, καθώς το εξουσιοδοτημένο δίκτυό του βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει καμία εταιρεία αυτοκινήτων, παρατείνοντας την αγωνία των επιχειρηματιών του εξουσιοδοτημένου του δικτύου που το μόνο που ακούνε τελευταία είναι… υποσχέσεις!

Εντολή για 18 εκατ.
Ένας άλλος ελληνικός εισαγωγικός όμιλος, που έχει να πουλήσει αυτοκίνητα πολύ καιρό, βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «Π» τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να τον επισκεφθούν δικαστικοί επιμελητές με εντολή κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας, ύψους 18 εκατ. ευρώ! Ωστόσο, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει λάβει τα μέτρα του και, όπως «ακούγεται», δεν διατηρεί πλέον τίποτα στο όνομά του, ενώ τα κέρδη των προηγούμενων ετών έχουν κατατεθεί σε συγγενικό του πρόσωπο που διαμένει μόνιμα στην Ευρώπη…
Πάντως, με τον τραπεζικό δανεισμό του κλάδου να ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν πως δεν θα επιβιώσουν πολλές εισαγωγικές εταιρείες, ενώ εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να πουλήσουν οι τράπεζες τα δάνεια από την ελληνική αγορά αυτοκινήτου σε Distress Funds, καθώς οι προβλέψεις για την αγορά αυτοκινήτου είναι εξαιρετικά δυσοίωνες και για το 2013!
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αρκετοί εισαγωγείς είναι πολύ πιθανό να «χάσουν» τις εταιρείες τους μέσα σε μια νύχτα, καθώς θα τις έχουν αναλάβει τα στελέχη τα οποία επιθυμούν τα Distress Funds που έχουν αποκτήσει και τον δανεισμό τους…

Keywords
Αναζητήσεις
δάνεια αυθημερόν, xrimata amesa
Τυχαία Θέματα