Εξαφανίστηκαν Καρχιμάκης και Παναγιωτακόπουλος από το ΣΕΦ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Εντύπωση έχει προκαλέσει η καθολική απουσία σοβαρής εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι επικεφαλής της ομάδας των… γκρινιάρηδων εξαφανίστηκαν από το πρόσωπο της γης. Καρχιμάκης και Παναγιωτακόπουλος, ενώ εμφανίζονταν ως η εναλλακτική πρόταση απέναντι στον Βενιζέλο

(!), τελικά λούφαξαν πολιτικά και δεν έβγαλαν άχνα. Είναι προφανές ότι κανένας Παπανδρέου δεν βρισκόταν τελικά από πίσω τους. Μόνοι τους λειτουργούσαν, γι’ αυτό και αποδείχθηκαν εσωκομματική «φούσκα».

Θέλει ηγεμονικό ρόλο ο Βενιζέλος
Με την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, παρουσία εκπροσώπων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου και ξένων αντιπροσωπειών, επιβεβαιώθηκε πλήρως το ρεπορτάζ του «Π» την προηγούμενη Κυριακή. Επανέλαβε την πρόταση συνεργασίας προς τη ΔΗΜΑΡ, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την κοινή κάθοδο στις εκλογές με τις προοδευτικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε πως δεν εντάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις προοδευτικές δυνάμεις και επεσήμανε εκ νέου πως με τη «ΝΔ συνεργάζονται πολιτικά και δεν ταυτίζονται αξιακά».
«Η μεταπολίτευση είναι η καλύτερη περίοδος του ελληνισμού» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως επικράτησε η εντύπωση πως υπάρχουν μόνο κεκτημένα». «Είμαστε περήφανοι για τις θεσμικές, κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις της περιόδου αυτής» είπε.
«Eίναι υποχρέωσή μου να χαιρετίσω τα μέλη της ΚΟ της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που σήκωσαν στους ώμους τους την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων» είπε ο κ. Βενιζέλος και επανέλαβε πως «το δίλημμα ήταν πάντα ανάμεσα σε μια κακή και καταστροφική λύση, καθώς το περιθώριο είναι δραματικά στενό ακόμα και σήμερα».

Η εξομολόγηση για τη «βελούδινη έξοδο»
Το καλοκαίρι του 2011 η τρόικα πρότεινε τη… βελούδινη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε, όπως εξομολογήθηκε ο Ε. Βενιζέλος. «Το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να σηκώσει δυσανάλογα το μερίδιο της ευθύνης» είπε και αναρωτήθηκε ποιοι έφεραν το ΔΝΤ στην καρδιά της ευρωζώνης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη Γερμανία για την αμηχανία που προκλήθηκε. «Έπρεπε να κινηθούμε πιο αποφασιστικά» τόνισε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το κόμμα του εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και αναφέρθηκε στα απόντα αλλά και στα «παρόντα» στελέχη του, από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Γ. Γεννηματά.
O Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, λέγοντας ότι σχηματίστηκε τελικά μια κυβέρνηση με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και κατηγόρησε για ακραίες συμπεριφορές ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή. «Το ΠΑΣΟΚ μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας. Η κοινωνία ζητούσε με έμφαση την αλήθεια και είπαμε τη δική μας αλήθεια» σημείωσε. Σχολιάζοντας τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ τόνισε: «Ακούω πολλούς που μας αποκαλούν “δεκανίκι” και συνιστώσα. Ναι, το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα ευθύνης που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση».
«Με τη ΝΔ συνεργαζόμαστε πολιτικά, αλλά δεν ταυτιζόμαστε αξιακά» συμπλήρωσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη ΔΗΜΑΡ. «Έχουμε πολλές δυσκολίες στη λειτουργία της Βουλής» σημείωσε. «Προτείνουμε τη συγκρότηση της μεγάλης πλειοψηφικής Κεντροαριστεράς, τη συμπόρευση για να πετύχουμε πολλαπλάσιο εκλογικό αποτέλεσμα. Προτείνουμε την κοινή κάθοδο στις εκλογές» τόνισε με έμφαση. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως υπάρχει πλήρης διαφωνία με την ηγεσία και κάλεσε τους ψηφοφόρους τού ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν στο σπίτι τους, όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: «Πράσινοι» ράβουν υπουργικά κοστούμια
Σε αναμμένα κάρβουνα ενόψει του ανασχηματισμού κάθονται πολλοί υπουργοί και ακόμα περισσότεροι υφυπουργοί. Δεν αναφερόμαστε σε αυτούς που σίγουρα θα αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμαστε κυρίως σε αυτούς που θα φύγουν, είναι πολιτικά στελέχη και προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία.
Οι μόνοι σίγουροι στις αλλαγές που ετοιμάζει ο Σαμαράς είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θέλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος να μπουν στην κυβέρνηση. Όποιον προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός θα τους αποδεχθεί χωρίς να φέρει αντιρρήσεις, αφού βεβαίως θα έχει προηγηθεί συνεννόηση. Πάντως, κάποιοι, προφανώς «μιλημένοι», ράβουν από τώρα υπουργικά κοστούμια…

ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ: Ψάχνουν «λαδιάρηδες» δημάρχους
Το πάθημα με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο έγινε μάθημα στη Νέα Δημοκρατία. Και επειδή ακολουθούν στη φυλακή και άλλοι «γαλάζιοι» (όπως και «πράσινοι») δήμαρχοι, για τους οποίους εκκρεμούν σημαντικές δικαστικές υποθέσεις, στη Νέα Δημοκρατία κρατούν μικρό καλάθι. Όπως πληροφορήθηκε το «Π», με εντολή του Αντώνη Σαμαρά δόθηκαν σαφείς οδηγίες να ξεσκονίσουν όλους τους φακέλους που έχουν στα χέρια τους, για επίορκους δημάρχους, ώστε να μην τους στηρίξει η Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Προσέχουν για να έχουν εκεί στη Συγγρού…

Keywords
Τυχαία Θέματα