Αναβαθμίζεται ο Εθνικός Κήπος με έργα σύγχρονης Τέχνης

O δήμος Αθηναίων μαζί με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, έδωσαν το πράσινο φως για την έναρξη του προγράμματος «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο», το οποίο περιλαμβάνει κηποτεχνική ανάπλαση σε οκτώ σημεία του Κήπου, αλλά και στο πρόγραμμα εκθέσεων σύγχρονης τέχνης επί δύο μήνες ανά διετία.

Η πρωτοβουλία του οργανισμού ΝΕΟΝ, θα χρηματοδοτηθεί από τον ίδιο τον οργανισμό και πιο συγκεκριμένα από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, χορηγό και πρόεδρο του ΣΕΒ.

align="JUSTIFY">To πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην επανασύνδεση του πολίτη-επισκέπτη της Αθήνας με τον ιστορικό χώρο του Εθνικού Κήπου, καθιστώντας τον και πάλι σημείο συνάντησης και αναψυχής.

Αρχικά, το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο» προβλέπει μία κηποτεχνική παρέμβαση σε 8 «ήπια» σημεία του Κήπου και κατόπιν ένα πρόγραμμα εκθέσεων σύγχρονης τέχνης.

Αναλυτικότερα, το πρώτο σκέλος αφορά στην κηποτεχνική διαμόρφωση οκτώ σημείων του Κήπου, με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ιστορικότητά του. Θα πραγματοποιηθούν ήπιες φυτοτεχνικές και αισθητικές εξωραϊστικές παρεμβάσεις, συμβατές με το χαρακτήρα και τη δομή του βοτανικού κήπου, φύτευση 24 δέντρων και 7.068 φυτών.

Για την μελέτη των παρεμβάσεων αυτών, έχουν κληθεί ειδικοί από το εξωτερικό, όπως ο Γάλλος αρχιτέκτονας τοπίων Louis Benech, ο οποίος πρόκειται να συνεργαστεί με το ελληνικό γραφείο «Doxiadis».

Όπως, μάλιστα, τόνισε ο κ. Louis Benech, ήταν επιθυμία του ήταν να προτείνει ή ακόμα και να συνοδεύσει την ανεξέλεγκτη εξέλιξη (με την έννοια της πυκνότητας), και συνέχισε: «Πώς να αφήσω το πάρκο να συνεχίσει να είναι αυτό που είναι και να κάνει αυτό που κάνει για αιώνες χωρίς να το αφήσω να καταστραφεί. Πώς να μην έχω καμία δημιουργική αρχή αλλά, πάνω απ’ όλα, να παρατηρώ και στη συνέχεια να προτείνω».

Όσον αφορά στο σκέλος των εκθέσεων, το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Κήπου, θα αξιοποιηθεί, ακολουθώντας την πρακτική δεκάδων μεγάλων πόλεων του κόσμου.

Στην Αθήνα, συγκεκριμένα, μέσα από μια δίμηνη έκθεση σύγχρονης τέχνης, ο Οργανισμός ΝΕΟΝ και ο Δήμος Αθηναίων ευελπιστούν να δώσουν την ευκαιρία στους πολίτες της Αθήνας να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη σύγχρονη τέχνη σε έναν ανοιχτό και ελεύθερα προσβάσιμο χώρο, παρουσιάζοντας έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, κατάλληλα για ανοιχτούς χώρους, προσιτά στον κόσμο, διαδραστικά και ψυχαγωγικά.

Να σημειώσουμε ότι, η πρώτη έκθεση έργων σύγχρονης Τέχνης θα πραγματοποιηθεί το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2014, υπό την επιμέλεια της Iwona Blazwick OBE, διευθύντριας της Whitechapel Gallery του Λονδίνου.

The post Αναβαθμίζεται ο Εθνικός Κήπος με έργα σύγχρονης Τέχνης appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Blogs > Παρασκηνιο
Αναβαθμίζεται, Εθνικός Κήπος, Τέχνης,anavathmizetai, ethnikos kipos, technis