Αλλάζει η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

Στην αγορά ιδιωτικής κατοικίας, το μοναδικό στην Ευρώπη φαινόμενο της πολύ-ιδιοκτησίας εμποδίζει την γρήγορη αναζήτηση ενός νέου σημείου ισορροπίας των τιμών…

Όταν 8 στους 10 Έλληνες είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, ο καθένας με τους δικούς του στόχους, ευαισθησίες, πλεονεκτήματα και αδυναμίες, είναι πολύ δύσκολο να τεθούν και να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες μιας επαγγελματικής αγοράς. Η αγορά κινείται συνήθως με αγελαία συμπεριφορά, όλα τα ακίνητα ανεβαίνουν μαζί την εποχή της αισιοδοξίας και όλα μαζί γκρεμίζονται σε περιόδους ανεργίας, ανασφάλειας και πανικού.

Αντιθέτως, στην αγορά των

επαγγελματικών ακινήτων, στα κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, οι κανόνες του ανταγωνισμού επιβάλλονται και εφαρμόζονται με μεγαλύτερη ταχύτητα, οι νέες συνθήκες γίνονται αντιληπτές σχεδόν αμέσως και η προσαρμογή των τιμών βρίσκει γρήγορα το σημείο ισορροπίας.

Γι’ αυτό ίσως, η ανάλυση των δεδομένων της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων προσφέρεται περισσότερο για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων για την πρόβλεψη της μελλοντικής πορείας των τιμών.

Η επαγγελματική αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, δίνει τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα. Από τον περασμένο Ιούνιο και μετά, έχει αυξηθεί σημαντικά η επενδυτική δραστηριότητα.

Οι τιμές είναι χαμηλές αλλά στις τιμές αυτές γίνονται συναλλαγές. Κάποιοι αγοράζουν και κάποιοι πωλούν. Η αγορά βρίσκει τα νέα σημεία ισορροπίας της.

Γι’ αυτό άλλωστε ολόκληρο το 2013, πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων, συνολικής αξίας μεγαλύτερης του 1 δις Ευρώ.

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2014, δημιουργούν την αίσθηση ότι φέτος οι αγοραπωλησίες επαγγελματικών ακινήτων θα είναι ακόμη περισσότερες και κυρίως ακόμη μεγαλύτερης αξίας.

Αυτό σημαίνει ότι για κάποιους επαγγελματίες επενδυτές στην αγορά ακινήτων δημιουργείται η προσδοκία κερδών. Αυτοί που αγοράζουν προσδοκούν σε υψηλότερες τιμές. Αυτοί που πωλούν, απλώς δεν αντέχουν άλλο να περιμένουν, δεν μπορούν να πληρώνουν τη βαριά φορολογία περιμένοντας την άνοδο των τιμών στο μέλλον.

Όσο στην Ελλάδα απομακρύνεται το νέφος της αβεβαιότητας, τόσο οι τιμές των ακινήτων θα βρίσκουν την ισορροπία τους. Ειδικά όμως στα ποιοτικά και τα σύγχρονα ακίνητα η τάση των τιμών είναι αργά αλλά σταθερά ανοδική. Είναι προφανές ότι η πίεση στις τιμές θα συνεχιστεί στα λεγόμενα «δευτερεύοντα ακίνητα», δηλαδή όσα είναι παλιότερης κατασκευής και χαμηλότερης ποιοτικής στάθμης, που βρίσκονται παραπλεύρως των μεγάλων οδικών αξόνων.

Σίγουρα όμως έχουν δημιουργηθεί πλέον στην Ελλάδα οι συνθήκες για να ξαναβρεί τη δυναμική της η αγορά ακινήτων. Στόχος δεν είναι η αλματώδης άνοδος των τιμών, δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί μια νέα φούσκα.

Στόχος είναι να υπάρξει επιτέλους μια βάση για τον υπολογισμό των πραγματικών αξιών. Να συμφωνήσουμε όλοι στην πραγματική αξία της ακίνητης αλλά και της κινητής περιουσίας.

Είναι σίγουρο ότι αυτή η εποχή δεν είναι μακριά…

The post Αλλάζει η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα