''δε φευγω, εγω θα διαπραγματευτω τη λυση του χρεουσ''...

10:45 15/4/2014 - Πηγή: Fimotro
«Φρένο» στα σενάρια που τον φέρουν να εγκαταλείπει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να βάλει ο Γιάννης Στουρνάρας...
Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες τη Δευτέρα, ξεκαθάρισε ότι αυτός θα είναι που θα διαπραγματευτεί την λύση για την βιωσιμότητα του χρέους που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την «ετυμηγορία»
της Εurostat για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ειδικότερα, σε ερώτηση αναφορικά με την λύση για την βιωσιμότητα του χρέους είπε «πήραμε σήμερα την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ και πλέον περιμένουμε την έκθεση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα για να ξεκινήσει η συζήτηση στις 5 Μαϊου».

Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν εάν θα είναι αυτός ως υπουργός που θα διαπραγματευτεί την λύση είπε: «Φυσικά και θα είμαι εγώ. Ποιος άλλος θα μπορούσε να ήταν. Δεν με θέλετε;»

Πέραν αυτών, ο υπουργός εξήγησε πως εως την συνεδρίαση του Εurogroup της 5ης Μαϊου πρέπει να έχει ψηφιστεί από την Βουλή η επικαιροποίηση του Μεσοπροθέσμου. Εξήγησε ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για τα έσοδα και τα έξοδα εως το 2017 και πως δεν θα περιλαμβάνει μέτρα.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι δηλωτικές της εμπιστοσύνης των εταίρων μας, των διεθνών επενδυτών και των αγορών κεφαλαίου και χρήματος»

Νωρίτερα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Ενσωμάτωση της οδηγίας για την πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και στην προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων», ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως «οι πρόσφατες εξελίξεις είναι δηλωτικές της εμπιστοσύνης των εταίρων μας, των διεθνών επενδυτών και των αγορών κεφαλαίου και χρήματος».

Εξήγησε ότι η σταδιακή ανάκτηση της δημοσιονομικής αυτάρκειας θα επιτρέψει την χώρα να καθορίζει με μεγαλύτερη αυτονομία το νέο αναπτυξιακό πρότυπο «που βασίζεται στην εξωστρέφεια, στην ανταγωνιστικότητα και στην καινοτομία και θα χρηματοδοτείται από ένα από τα πιο αξιόπιστα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και του κόσμου».

Αναφορικά με την υπό συζήτηση ευρωπαϊκή οδηγία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «με τις νέες διατάξεις που ισχύουν σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2014, θα ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η προστασία των συμφερόντων των καταθετών - γεγονός που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα», ενώ παράλληλα εξήγησε ότι αντιμετωπίζονται και οι κίνδυνοι από τα μπόνους των τραπεζικών στελεχών.

Οι 4+1 επιτυχίες της Ελληνικής Προεδρίας

Πέραν αυτών ο κ. Στουρνάρας επισήμανε και την συνεισφορά της ελληνικής Προεδρίας στις δρομολογούμενες εξελίξεις προς την τραπεζική Ένωση. Ειδικότερα είπε: «Η πιο σημαντική επιτυχία μας είναι η συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των Τραπεζών (SRM), που αποτελούσε βασική μας προτεραιότητα, η δημιουργία του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης αποτελούμενου από ένα συμβούλιο αρμόδιο για την κεντρική λήψη αποφάσεων και ένα Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF), θα διασφαλίσει ότι οι αποφάσεις για την εξυγίανση τραπεζών θα λαμβάνονται συντονισμένα και αποτελεσματικά, μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και εξαλείφοντας την εξάρτηση των τραπεζών από την πιστοληπτική αξιοπιστία των εθνικών κυβερνήσεων, με απώτερο στόχο τη μη επιβάρυνση των φορολογουμένων σε περίπτωση εκκαθάρισης μιας τράπεζας».

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο η ελληνική προεδρία πέτυχε:

· Την Οδηγία και τον Κανονισμό για τις αγορές χρηματοπιστωτικών µέσων (MiFID και MiFIR), η οποία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για ένα ασφαλέστερο, ορθότερο, περισσότερο διαφανές και υπεύθυνο χρηµατοπιστωτικό σύστημα.

· Την Οδηγία για τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες ΟΣΕΚΑ (UCITS), η οποία ενισχύει την εμπιστοσύνη και την προστασία των επενδυτών και, ταυτόχρονα, καθιερώνει νέες πολιτικές στις αμοιβές, οι οποίες αποτρέπουν την υπερβολική ανάληψη κινδύνων.

· Την Οδηγία σχετικά με τους Λογαριασμούς Πληρωμών (PAD), η οποία εξασφαλίζει τη διαφάνεια και συγκρισιμότητα των χρεώσεων για πληρωμές, που πραγματοποιούμε και λαμβάνουμε μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

· Και τον Κανονισμό που αφορά σε κανόνες διαφάνειας στα επενδυτικά προϊόντα που απευθύνονται σε μικροεπενδυτές (PRIIPs).

Τέλος, πρόσθεσε ότι οι επόμενοι στόχοι είναι «η προώθηση σημαντικών φακέλων, όπως το benchmarks, δηλαδή τους δείκτες αναφοράς σε χρηματοπιστωτικά μέσα και συμβάσεις, το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και τα Μακροπρόθεσμα Χρηματοδοτικά Εργαλεία και την Οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών».
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα