Με το βλέμμα στη ΔΕΗ Γάλλοι επενδυτές – Συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά

Στην Αθήνα βρέθηκε χτες για λίγες ώρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής EdF (Électricité de France), όπου και συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να του εκφράσει το ενδιαφέρον της εταιρείας για τη «Μικρή» αλλά και για τη «Μεγάλη ΔΕΗ».

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο κ. Πρόλιο παρουσίασε στον πρωθυπουργό σενάρια που η EdF έχει επεξεργαστεί ήδη στη βάση του

προγράμματος αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, τα οποία περιλαμβάνουν είσοδο του γαλλικού κολοσού ως στρατηγικού επενδυτή στη «Μεγάλη» ΔΕΗ, η οποία θα έχει το 70% του δυναμικού της σημερινής Επιχείρησης. Το υπόλοιπο 30% θα εισφερθεί για τη δημιουργία της «Μικρής» ΔΕΗ.

Η EdF αναγνωρίζει ότι για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα πρέπει να επιλυθούν θέματα που συνδέονται με την παρουσία της στην αγορά μέσω της ElpedisonEdF συμμετέχει στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού μέσω της ιταλικής Edison, η οποία λειτουργεί από κοινού με τα ΕΛΠΕ δύο μονάδες φυσικού αερίου 800 MW), καθώς δεν μπορεί να βρίσκεται με «δύο πόδια» στην ίδια αγορά.

Για τα ζητήματα αυτά, υπάρχουν επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σενάρια που εξετάζονται για την προσπέλασή τους είναι η αποζημίωση των εταίρων της EdF στην Elpedison (ΕΛΠΕ) και η ενσωμάτωση των δύο μονάδων φυσικού αερίου που ελέγχει στην ΔΕΗ. Πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο ανατροπής του προγράμματος αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, δίνοντας προβάδισμα στο τρίτο στάδιο που προβλέπει είσοδο στρατηγικού και διάθεση του 17% των μετοχών της εταιρείας έναντι αυτού της «Μικρής» ΔΕΗ που προωθείται ήδη μέσω του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή. Η EdF εξετάζει και τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό για τη «Μικρή» ΔΕΗ. Οι τελικές της αποφάσεις, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές θα ληφθούν αφού εξεταστούν προσεκτικά και λεπτομερώς όλα τα θέματα.

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας τόνιζαν χθες ότι η έλευση του αφεντικού της EdF στην Αθήνα είναι αποτέλεσμα της προ ενός έτους συνάντησης Σαμαρά – Ολάντ και των δεσμεύσεων του Γάλλου προέδρου για συμμετοχή γαλλικών επιχειρήσεων στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η καθυστέρηση ενός έτους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οφείλεται στο γεγονός ότι η EdF ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τον τομέα του ηλεκτρισμού και ανέμενε την εκκίνηση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

The post Με το βλέμμα στη ΔΕΗ Γάλλοι επενδυτές – Συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα