«La Commune Grecque» στο Φεστιβάλ Αθηνών

Υπάρχει χώρος για επανάσταση μέσα στην σύγχρονη «κοινωνία του θεάματος» ή μήπως η επανάσταση είναι καταδικασμένη να κάνει διάλογο μόνο με τον εαυτό της;

Βασισμένη στην ταινία «La Commune» του Πίτερ Γουότκινς (Παρίσι, 1871), η παράσταση «La Commune Grecque» που σκηνοθετεί ο Σάκης Παπακωνσταντίνου για το Φεστιβάλ Αθηνών, διερευνά τη δυναμική μιας αθηναϊκής εξέγερσης και αναρωτιέται: πρόκειται τελικά για μια σπατάλη ενέργειας, μια δύναμη εκτόνωσης, που τελειώνει όταν εξαντλείται η οργή;

Oι άνθρωποι μιλάνε. Και είναι σαν να το κάνουν για πρώτη φορά. Ή μάλλον σαν

να ακούγονται για πρώτη φορά. Γιατί επί της ουσίας δεν λένε τίποτε καινούργιο. «Θέλουμε δουλειά… Πεινάμε… Θέλουμε να είμαστε αξιοπρεπείς… Ελεύθεροι… Να αποφασίζουμε για τη ζωή μας… Δεν αντέχουμε άλλο. Αρκετά!.. Θέλουμε να ζήσουμε!».

Δύο ρεπόρτερ κυκλοφορούν ανάμεσά τους καταγράφοντας τα αιτήματα των εργαζομένων, των φτωχών γυναικών, των αστέγων, των ανέργων, των εξαθλιωμένων που συνιστούν πλέον τον πυρήνα και όχι το περιθώριο της κοινωνικής μάζας. Ο κόσμος απαντάει, πότε με ενθουσιασμό και πότε με καχυποψία: «θα τα δείξετε αυτά τα πλάνα;» τους ρωτάει μια γυναίκα. «Πότε θα μιλήσετε για την πραγματικότητα;» συμπληρώνει μια την άλλη.

«Δελτία ειδήσεων» παρεμβαίνουν στη σκηνική δράση παρουσιάζοντας τα γεγονότα μέσα από το φίλτρο της κυρίαρχης τάξης, που αντιμετωπίζει την επανάσταση ως ενοχλητική αναταραχή γεννημένη στους κόλπους των «αναρχικών» και των «ξένων», εχθρών της εθνικής μας ενότητας.

Υλικό της παράστασης, στην οποία συμμετέχει 20μελής θίασος, είναι, όπως σημειώνει η Λουίζα Αρκουμανέα που έχει αναλάβει την δραματουργική επεξεργασία: «Θραύσματα και μονόλογοι, ο Μαρξ και οι «Δώδεκα Πίθηκοι», το πνεύμα της Κομμούνας του Γουότκινς, σουρεαλιστικά μανιφέστα, βλέμματα που συσπειρώνονται, φωνές που επιτέλους ενώνονται σε ένα κολλάζ που απλώνεται στην Αθήνα του αύριο».

Η παράσταση θα ανέβει σήμερα (9/7) και αύριο (10/7) στο Γκαράζ Η της Πειραιώς 260.

Τα σκηνικά και τους φωτισμούς επιμελείται ο Σταύρος Παπαγιάννης, την κίνηση η Αννέτα Κουβελιώτη, τα βίντεο ο Χάρης Λαλούσης και την μουσική ο Ευθύμης Θεοδόσης.

Τιμές εισιτηρίων: 20Euro (γενική είσοδος),10Euro (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ).

Keywords
Τυχαία Θέματα