Μετά την Συρία στην Τεχεράνη ο Ανάν

Ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας για τη Συρία Κόφι Αναν ανακοίνωσε ότι είχε σήμερα στη Δαμασκό “ειλικρινείς και εποικοδομητικές” συνομιλίες με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, δύο ημέρες αφού παραδέχθηκε την αποτυχία της αποστολής του.

“Είχα ειλικρινείς και εποικοδομητικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Ασαντ”, δήλωσε ο Κόφι Αναν στους δημοσιογράφους, λίγα λεπτά αφού ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντεσί είχε χαρακτηρίσει στο Twitter

“εποικοδομητική” τη συνάντηση των ΄δο ανδρών.

“Η εφαρμογή του σχεδίου των έξι σημείων βρισκόταν στο επίκεντρο των συνομιλιών, όπως και ο τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενος σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που έχει παραμείνει επί μήνες νεκρό γράμμα.

Στη συνέχεια, ο Κόφι Αναν συναντήθηκε με τον σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ. “Κατά τη διάρκεια των δύο συναντήσεων ο κ. Αναν έλαβε τη διαβεβαίωση για την προσήλωση της Συρίας στο σχέδιο των έξι σημείων και ελπίζει ότι και η άλλη πλευρά είναι αναλόγως προσηλωμένη”…, αναφέρεται στο μήνυμα στο Twitter.

Αμέσως μετά τη Δαμασκό, ο Κόφι Αναν, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της συμμετοχή του Ιράν στις διεθνείς συνομιλίες για τη Συρία, θα επισκεφθεί την Τεχεράνη.

Ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί ότι η Τεχεράνη, παραδοσιακός σύμμαχος της Δαμασκού, θα μπορούσε να ασκήσει την επιρροή της επί του συριακού καθεστώτος και έχει δεσμευθεί να ενημερώσει την ιρανική ηγεσία για τα αποτελέσματα της διάσκεψης της Ομάδας Δράσης για τη Συρία στις 30 Ιουνίου στη Γενεύη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Αραβικού Συνδέσμου και της Τουρκίας.

Το Σάββατο, ο Κόφι Αναν είχε παραδεχθεί την αποτυχία της αποστολής του και διατύπωσε την εκτίμηση ότι “δεν υπάρχει καμία εγγύηση” για μία μελλοντική επιτυχία της.

Keywords
Τυχαία Θέματα