Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Σέρβων κατοίκων του βορείου Κοσόβου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα Σέρβοι κάτοικοι του βορείου Κοσόβου διαμηνύοντας ότι δεν παραιτούνται από τον ειρηνικό αγώνα για την παραμονή τους στην περιοχή και καταδικάζοντας τη δολοφονία ενός ζευγαριού επαναπατρισθέντων προσφύγων στο χωριό Ταλίνοβατς του δήμου Ουρόσεβατς.

Οι διαδηλωτές απηύθυναν έκκληση για συγκρότηση το συντομότερο δυνατό κυβέρνησης στο Βελιγράδι και ζήτησαν τη στήριξη της Σερβίας στον αγώνα τους για επιβίωση στο Κόσοβο.

Ο

δήμαρχος του Ζβέτσαν Ντράκισα Μίλοβιτς τόνισε ότι οι Σέρβοι συνεχίζουν με ειρηνικά μέσα να παλεύουν για να επιβιώσουν στο Κόσοβο και ζήτησε από τους εκπροσώπους της αποστολής της ΕΕ (Eulex) και της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) ζήτησε να τηρήσουν ουδέτερη στάση όσον αφορά το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου.

«Ας προστατέψουν τον κάθε πολίτη, αλλά τόσο μεγάλη δύναμη που βρίσκεται στο βορρά είναι αναγκαία κυρίως στους Σέρβους που ζουν νότια του ποταμού Ίμπαρ, επειδή εκείνοι δεν έχουν καμία προστασία» είπε ο κ. Μίλοβιτς.

Ο δήμαρχος της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, Κρστιμιρ Πάντιτς δήλωσε ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου ζουν χωρίς τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα «σε σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης, στο οποίο ο ισχυρότερος έχει το δικαίωμα να δολοφονεί χωρίς να τιμωρείται».

Οι διαδηλωτές τόνισαν ότι αναμένουν από το Βελιγράδι να χαράξει στρατηγική στο ζήτημα του Κοσόβου και να ανακοινώσει την αλήθεια στους πολίτες.

Οι συγκεντρωμένοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Μίλοβαν και Λίλιανα Γέφτιτς, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από άγνωστους δράστες το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο χωριό Ταλίνοβατς στο δήμο Ουρόσεβατς του Κοσόβου.

Τη δολοφονία καταδίκασε ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) Φαρίντ Ζαρίφ τονίζοντας ότι τέτοια στυγερά εγκλήματα δεν πρέπει να παραμένουν ατιμώρητα.

Το ζευγάρι βρέθηκε δολοφονημένο στο σπίτι του στο Ταλίνοβατς από το οποίο είχε φύγει το 1999, μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και στο οποίο επέστρεψε το 2004. Η αστυνομία του Κοσόβου απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για δολοφονία με εθνοτικά κίνητρα

Keywords
Τυχαία Θέματα