Μείωση της φορολογίας ζητά η ένωση εταιρειών αλκοολούχων ποτών

Περιθώρια ανάκαμψης για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών βλέπει η Ένωση Εταιρειών Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π.), τονίζοντας ότι, μέσα από τη συνεργασία της κυβέρνησης με τον κλάδο, μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή, έτσι ώστε ο κλάδος να συμβάλει ουσιαστικά στα κρατικά έσοδα, διασφαλίζοντας, παράλληλα, τη βιωσιμότητά του.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της βαριάς φορολόγησης αποτυπώνονται και στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, έναν κλάδο που έχει πληγεί έντονα από τις διαδοχικές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ) κατά 125% και του ΦΠΑ

από 19% στο 23%, κατά τη διάρκεια της διετίας 2009-2010.

Ειδικότερα, η Εν.Ε.Α.Π, που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, εισάγει και διακινεί το 80% των επίσημων μαρκών αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα, βλέπει συνεχώς αυξανόμενη μείωση του όγκου των πωλήσεων και επισημαίνει ότι το κράτος χάνει, την ίδια στιγμή, σημαντικό μέρος φορολογικών εσόδων, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των πωλήσεων.

Η πορεία του κλάδου

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών μειώθηκαν περισσότερο από 20%, το 2010, ενώ η πτώση συνεχίστηκε με παρόμοια ένταση και το 2011 όπως και το 2012, επηρεάζοντας σημαντικά τη συνεισφορά του κλάδου στα δημόσια έσοδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης, το 2011, το κράτος εισέπραξε μόνον από τις εταιρείες-μέλη της Εν.Ε.Α.Π. ειδικό φόρο κατανάλωσης 249 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2010. Το πρώτο τετράμηνο του 2012, η πτωτική πορεία φαίνεται να συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς τα σχετικά φορολογικά έσοδα έφτασαν σχεδόν τα έσοδα του κράτους από τον ΕΦΚΟΠ στα 52 εκατ. ευρώ, δηλαδή 33 εκατ. ευρώ λιγότερα, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2011.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και τα έσοδα από το ΦΠΑ, για το πρώτο τετράμηνο του 2012, τα οποία φαίνεται να είναι κατά 15 εκατ. ευρώ λιγότερα, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, εφόσον διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης, υπολογίζεται ότι, μέχρι το 2014, τα συνολικά τα έσοδα του δημοσίου θα είναι μειωμένα κατά 34 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2011.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι, σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για την αγορά εργασίας, με την ανεργία να αυξάνεται διαρκώς, μόνον από τις επιχειρήσεις του κλάδου, θα χαθούν 2.500 θέσεις εργασίας, στην τριετία 2012-2014, οδηγώντας σε περαιτέρω πτώση των κρατικών εσόδων, εξαιτίας της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.

Με συγκεκριμένα μέτρα, η ανάκαμψη του κλάδου

Ως μέτρο για τον περιορισμό της πτωτικής τάσης των κρατικών εσόδων, αλλά και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου αλκοολούχων ποτών, η μελέτη του ΙΟΒΕ προτείνει τη βαθμιαία μείωση του ΕΦΚΟΠ, για την περίοδο 2012-2014, ώστε η κατανάλωση να αναστρέψει την καθοδική της πορεία, μέχρι το 2014, χωρίς να ξεπεράσει το επίπεδο κατανάλωσης του 2010.

«Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βελτιώσει όχι μόνο τις προοπτικές βιωσιμότητα

Keywords
Τυχαία Θέματα