ALZHEIMER: Επιτυχία Ελλήνων επιστημόνων

Επιμέλεια: ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ

Στη θεραπευτική χορήγηση αυτόλογων μεσεγχυματικών κυττάρων σε τρεις ασθενείς με νόσο Alzheimer προχώρησαν Έλληνες επιστήμονες για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα αποτελέσματα κρίνονται ενθαρρυντικά. Η χορήγηση έγινε δοκιμαστικά, παράλληλα με φαρμακευτική θεραπεία με αναστολείς της χολινεστεράσης, σε έναν άντρα μέσης ηλικίας,

με νόσο Αλτσχάιμερ σε ήπιο στάδιο, και σε έναν άντρα και μία γυναίκα, ηλικίας άνω των 65 ετών, με μεσαίο και προχωρημένο στάδιο της νόσου αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι η χορήγηση των μεσεγχυματικών κυττάρων έγινε με τη συγκατάθεση των ασθενών. Στη συνέχεια, για ένα διάστημα δύο μηνών παρατηρήθηκε βελτίωση και στους τρεις ασθενείς, ενώ δεν υπήρξαν παρενέργειες ή επιπλοκές για τους επόμενους 9 – 17 μήνες. «Η βελτίωση αυτή ήταν παροδική και δεν κράτησε πολύ. Θα πρέπει να γίνουν επαναλαμβανόμενες εγχύσεις, αλλά αυτό θέλουμε να γίνει στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος που σκεφτόμαστε να κάνουμε.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών σε αυτούς τους τρεις ασθενείς έχουν σταλεί προς δημοσίευση σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Εκείνο που θέλουμε είναι να γίνει μία μελέτη με κλινικές δοκιμές ώστε να μπορούμε να εφαρμόζουμε αυτήν τη μέθοδο ως θεραπεία εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νευρολόγος, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Μάγδα Τσολάκη. Τα κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν ελήφθησαν από τον λιπώδη ιστό, συγκεκριμένα από το υποδόριο λίπος του κάθε ασθενούς. Έπειτα από ειδική εργαστηριακή επεξεργασία τροποποιήθηκαν και στη συνέχεια χορηγήθηκαν ενέσιμα. «Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ασφάλεια του ασθενούς, γι’ αυτό και επιλέξαμε τη χρήση μεσεγχυματικών κυττάρων που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή. Με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε, το επιδιωκόμενο ήταν μία “αυτοθεραπεία” των ασθενών που πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ, με υλικό που προέρχεται από τον δικό τους οργανισμό. Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, καθώς οι ασθενείς παρουσίασαν βελτίωση μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά μετά χειροτέρεψαν. Αυτό οφείλεται στο ότι η χορήγηση των μεσεγχυματικών κυττάρων έγινε μόνο μία φορά. Για να μπορέσουμε να έχουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να επαναληφθεί η χορήγηση» ανέφερε ο καθηγητής Βιοχημείας του Α.Π.Θ. Γιώργος Κολιάκος.

Αδυνατίστε με τη βοήθεια των ειδικών

Το βιβλίο «Η δίαιτα των ειδικών», που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Αθήνα γράφτηκε από τέσσερις ειδικούς επιστήμονες, τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου (διατροφή), τη Σάντυ Κουτσοσταμάτη (ψυχολογία), τον Γιάννη Μανιό (άσκηση) και την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (συνταγές), και προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον χώρο του αδυνατίσματος, καθώς γίνεται από τέσσερις διαφορετικές σκοπιές. Δεν υπόσχεται έναν μοναδικό και μαγικό τρόπο απώλειας βάρους. Αντίθετα, γράφτηκε για να εφοδιάσει με γνώση και χρήσιμες συμβουλές, αποτελώντας έναν σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια όχι μόνο της απώλειας βάρους, αλλά κυρίως της διατήρησής του. Περιλαμβάνει απλές συστάσεις που θα σας βοηθήσει να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και αισθάνεστε απέναντι στο φαγητό, ενώ παράλληλα περιέχει και ειδικά σχεδιασμένες συνταγές αγαπημένων φαγητών και γλυκών, με πλήρη διατροφική ανάλυση και χαμηλά σε θερμίδες.

Η κρίση αυξάνει τα υπογλυκαιμικά επεισόδια

Τα παλαιά και φθηνά φάρμακα, που ζητούν τελευταίως όλο και περισσότεροι ασθενείς από τους γιατρούς τους, καθώς δυσκολεύονται να καταβάλουν τη συμμετοχή τους, προκαλούν συχνότερα υπογλυκαιμικά επεισόδια στους διαβητικούς πάσχοντες, σε αντίθεση με τα νεότερα φάρμακα, τα οποία όμως είναι πιο ακριβά. «Η υπογλυκαιμία είναι μία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλείται από τα φάρμακα στους διαβητικούς πάσχοντες. Κάποια παλαιότερα φάρμακα προκαλούν συχνότερα υπογλυκαιμίες, εκ των οποίων ορισμένες μπορεί να είναι σοβαρές και να οδηγήσουν τους πάσχοντες στο νοσοκομείο για νοσηλεία» επισήμανε ο επικ. καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν») Παναγιώτης Χαλβατσιώτης σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Νέα δεδομένα για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2». Το σοβαρό πρόβλημα της υπογλυκαιμίας στους πάσχοντες από διαβήτη βρήκε τη λύση του με την κυκλοφορία μίας νέας κατηγορίας αντιδιαβητικών φαρμάκων, των DPP4 αναστολέων, ένας εκπρόσωπος των οποίων είναι και η βιλνταγλιπτίνη της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis.

Η βιλνταγλιπτίνη έλαβε τον Οκτώβριο του 2012 έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να χορηγείται σε συνδυασμό με μία σταθερή δόση ινσουλίνης (με ή χωρίς μετφορμίνη) σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ, όταν η δίαιτα και η άσκηση μαζί με την ινσουλίνη δεν παρέχουν επαρκή γλυκαιμικό έλεγχο. Η δεύτερη ένδειξη αφορά στη χορήγηση της βιλνταγλιπτίνης μαζί με σουλφονυλουρία και μετφορμίνη ως τριπλή θεραπεία από το στόμα, όταν η δίαιτα και η άσκηση μαζί με τη διπλή θεραπεία (σουλφονυλουρία και μετφορμίνη) δεν έχουν επίσης τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Η βιλνταγλιπτίνη μπορεί επίσης να χορηγηθεί ακόμα και σε ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς. Συμπερασματικά, οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι με την προσθήκη βιλνταγλιπτίνης στις παραπάνω θεραπείες, τα επεισόδια υπογλυκαιμίας στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ δεν αυξάνονται σημαντικά σε σχέση με το εικονικό φάρμακο.

ΕΜΦΡΑΓΜΑ: Η ενημέρωση σώζει ζωές

Τα τρία έως πέντε λεπτά που προλαμβάνουν και σώζουν στον εμφραγματία τη ζωή τόνισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) και διευθυντής του Τζάνειου Νοσοκομείου Στέφανος Φούσας σε ενημερωτική εκδήλωση πολιτών του Δήμου Αμαρουσίου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του πρόεδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη. Ο κος Φούσας, κατά την ομιλία του, εξήγησε τη διαδικασία της αθηρωμάτωσης και της δημιουργίας καρδιαγγειακών νοσημάτων, μίλησε για τη σημασία της άσκησης στην καθημερινή ζωή των πολιτών, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της συμμετοχής τής κάθε οικογένειας στην ελληνική μαγειρική και στη διατήρηση της μεσογειακής διατροφής για τη φροντίδα της καρδιάς μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα