ΖΗΤΟΥΝ 1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Έκκληση στον επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ε.Ε. Χ. Ράιχνεμπαχ απηύθυναν οι φορείς του φαρμάκου ζητώντας – τι άλλο – την επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ με 1,5 δισ. ευρώ.

Του Αιμίλιου Νεγκή

Επιστολή στον επικεφαλής της ομάδας δράσης (task force) Χορστ Ράιχενμπαχ έστειλαν οι φορείς του φαρμάκου, ζητώντας την έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ με 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ασθενών.

Την επιστολή που εστάλη στις 7-6-2012 υπογράφουν

οι πρόεδροι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Κ. Φρουζής, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Δημ. Δέμμος, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θ. Αμπατζόγλου, του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κ. Μ. Κάτσαρης και της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος κ. Ανδρ. Γαλανόπουλος. Παράλληλα ζητούν συνάντησή μαζί του, προκειμένου να του εκθέσουν τις θέσεις τους.

Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους:

«Είναι περισσότερο από επείγον να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανεπάρκειες του ΕΟΠΥΥ. Η υπάρχουσα κατάσταση σε όλο το σύστημα υγείας συνιστά μία πραγματική υγειονομική κρίση στην Ελλάδα.

Το σύστημα υγείας καταρρέει. Είναι ζωτικής σημασίας να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ με 1,5 δις ευρώ για να καλυφθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις όσον αφορά στα φάρμακα σε φαρμακεία και νοσοκομεία και όσον αφορά στους προμηθευτές όλης της αλυσίδας τροφοδότησης της αγοράς.

Οι ασθενείς δεν αντέχουν να πληρώσουν οι ίδιοι για τα φάρμακα και την ίδια ώρα νοσοκομειακά τμήματα ζωτικής σημασίας κλείνουν λόγω έλλειψης υλικών. Σε αυτήν την αφόρητη κατάσταση ήρθε να προστεθεί μία συνεχώς αυξανόμενη έλλειψη φαρμάκων. Σύμφωνα με τον νόμο 4038/2012, το Κράτος θα έπρεπε να έχει ήδη χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ με το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ. Όμως αυτό δεν έγινε ποτέ.

Αυτή η θεσμική πρόβλεψη σχετικά την οικονομική υποστήριξη του ΕΟΠΥΥ συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους ελεγκτές και την ομάδα δράσης (task force). Συνεπώς, είναι εξαιρετικά επείγον είτε να μεταφερθεί το ποσό αυτό από το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που δοθέντων των περιστάσεων δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα ή να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλύψει αυτή την ανεπάρκεια. Απευθύνουμε έκκληση επειδή είναι ζήτημα ζωής των ασθενών».
ΡΑΙΧΕΝΜΠΑΧ

Keywords
Τυχαία Θέματα