ΣΟΪΜΠΛΕ: ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Ο ΦΟΡΟΣ ΤΟΜΠΙΝ

Δεν αναμένει να επιβληθεί ο αμφιλεγόμενος φόρος (ή αλλιώς φόρος Τόμπιν) στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε τηλεοπτική του συνέντευξη. 

Η θέσπιση του φόρου, την οποία ζητεί εδώ και καιρό η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, είχε θεωρηθεί δεδομένη πριν από τρεις ημέρες από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της Άγκελας Μέρκελ. Η

αντιπολίτευση ανέφερε πως η Καγκελάριος συμφώνησε να θεσπίσει η Γερμανία τον συγκεκριμένο φόρο (γνωστός και ως φόρος Τόμπιν), χωρίς να περιμένει να συμφωνήσουν τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης.

«Ένας ευρωπαϊκός φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές δεν θα εφαρμοστεί τόσο γρήγορα», είπε ο Σόιμπλε, όταν ρωτήθηκε στην εκπομπή Bericht aus Berlin της δημόσιας τηλεόρασης ARD αν ο φόρος μπορεί να θεσπιστεί πριν το φθινόπωρο του 2013, όταν και ολοκληρώνεται η θητεία της Μέρκελ. Η αποκάλυψη του Σόιμπλε για την εν λόγω καθυστέρηση αφήνει την καγκελάριο έκθετη στην κατηγορία ότι προβαίνει σε υποσχέσεις που δεν θα τηρήσει, εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης χάσουν στις εκλογές. Φυσικά δεν θα είναι δεσμευμένη στο να συμφωνήσει στο φόρο ούτε εάν χάσει η ίδια.

Το ενδεχόμενο επιβολής του φόρου έχει αναστατώσει το χρηματοοικονομικό τομέα, που επιχειρηματολογεί ότι η θέσπισή του θα οδηγήσει τους επενδυτές να μετακινηθούν σε αγορές όπου δεν θα εισπράττεται. Η κεντροαριστερά στην Ε. Ε. θέλει να φορολογήσει τις αγοραπωλησίες μετοχών και ομολόγων ώστε να έχει έσοδα μεταξύ άλλων και από τους κερδοσκόπους, στους οποίους αποδίδονται εν μέρει τα σοκ που υφίστανται οι αγορές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο και κάλεσε την Μέρκελ να μην ενδώσει στις πιέσεις για την θέσπιση του φόρου Τόμπιν, που απορρίπτουν οι περισσότεροι κεντροδεξιοί πολιτικοί, επιχειρηματολογώντας ότι θα πλήξει τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Η Μέρκελ έχει ανάγκη την διακομματική υποστήριξη για την επικύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου της Ε.Ε., ενός από τους πυλώνες του στρατηγικού της σχεδίου για την θωράκιση του ευρώ, διότι το σχετικό νομοσχέδιο θα απαιτήσει τροποποίηση άρθρων του Συντάγματος και γι’ αυτό χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων στην άνω και στην κάτω βουλή.

Το SPD, οι θέσεις του οποίου είναι κοντά σε αυτές του Φρανσουά Ολάντ, προσπαθούν να αποσπάσουν τις μεγαλύτερες δυνατές παραχωρήσεις για να δεχθούν να υπερψηφίσουν το σύμφωνο. Τα τρία σημαντικότερα στελέχη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών συναντώνται αυτή την εβδομάδα με τον Ολάντ στα Ηλύσια, σε μια προσπάθεια συντονισμού και εναρμόνισης των πολιτικών τους προτάσεων με τις δικές του. Από την πλευρά της, η καγκελάριος συναντάται με ηγέτες των κομμάτων του δικού της συνασπισμού (CDU/CSU και FDP) σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο θέλει να εγκριθεί αυτό το μήνα.

Οι Ε

Keywords
Τυχαία Θέματα