Ξεχωρίζουν ελληνικές και ευρωπαϊκές μετοχές

08:31 2/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Αισιόδοξοι για τη νέα χρονιά εμφανίζονται οι διαχειριστές κεφαλαίων, χρηματιστές και αναλυτές εκτιμώντας ότι οι συνθήκες για τις αγορές θα είναι θετικές, ειδικά για τις μετοχικές αξίες. Οι ειδικοί ξεχωρίζουν τις ευρωπαϊκές μετοχές, ειδικά των χωρών του Νότου, ενώ σε ότι αφορά την Ελλάδα εκτιμούν ότι τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα μπορούν να προσφέρουν υπεραποδόσεις.

Οι προσδοκίες για τη νέα

χρονιά είναι μεγάλες αυτό όμως, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προκλήσεις αλλά και σοβαρά ζητήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταράξεις και νευρικότητα στις αγορές.

Η μεγάλη πρόκληση του 2014 είναι το αποκαλούμενο tapering δηλαδή η σταδιακή απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας της FED. Όπως τονίζουν το πως θα αντιδράσουν οι αγορές στο tapering αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της νέας χρονιάς. Η διάχυτη αισιοδοξία το 2014 που οδήγησε το αμερικανικό χρηματιστήριο σε ρεκόρ όλων των εποχών ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της μεγάλης ρευστότητας που τροφοδοτείται από τις κεντρικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να αναθερμάνουν την οικονομική δραστηριότητα. Με την αμερικανική οικονομία να ανακτά το βηματισμό της έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την σταδιακή απόσυρση των μέτρων. Πλέον η συζήτηση εστιάζεται στο πότε θα πραγματοποιηθεί η απόσυρση των μέτρων στήριξης, και αν αυτό γίνει τον προσεχή Ιανουάριο ή Μάρτιο. Το πως θα αντιδράσουν οι αγορές στο tapering αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό για το 2014. Δεδομένων των υπεραποδόσεων του 2013 οι αγορές θα μπορούσαν να αντιδράσουν με ένταση και νευρικότητα στην απόσυρση της ρευστότητας.

Είναι ακριβές οι μετοχές;
Με τους δείκτες στις ΗΠΑ να έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ εύλογα τίθεται το ερώτημα: πόσο φτηνές είναι σήμερα οι μετοχές; Πολλοί αναλυτές με βάση τις αποτιμήσεις, ειδικά στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι πολλές εταιρίες διαπραγματεύονται σε υψηλά επίπεδα τιμών. Ωστόσο όπως σημειώνουν άλλοι αναλυτές δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχε προηγηθεί μια περίοδο ύφεσης κατά την οποία οι επιχειρήσεις περιόρισαν τα έξοδα και ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητά τους. Έτσι μικρή βελτίωση της ζήτησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα στην κερδοφορία πολλών εταιριών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα χρηματιστήρια αποτελούν μηχανισμούς προεξόφλησης. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν τα χρηματιστήρια έχουν δίκιο προεξοφλώντας μια καλύτερη εικόνα για τις οικονομίας ή αν οι τιμές βρίσκονται σε υπερβολικά επίπεδα λόγω της μεγάλη ρευστότητας. Είναι κάτι που θα απαντηθεί τους επόμενους μήνες.

Ευρώπη, Ευρώπη, Ευρώπη!
Δίχως αμφιβολίες οι περισσότεροι αναλυτές ξεχωρίζουν ευρωπαϊκές μετοχές. Η έξοδος της ευρωζωνης από την κρίση που την ταλαιπώρησε τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα «επενδυτικό στοίχημα» που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον. Το 2013 οι περισσότεροι απέφευγαν ευρωπαϊκές τοποθετήσεις ωστόσο αυτό αλλάζει. Οι συνθήκες αλλάζουν προς το καλύτερο και ήδη η Ιρλανδίας βγαίνει από το μνημόνιο. Αυτό δημιουργεί προσδοκίες ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες σταδιακά και αυτό σε συνδυασμό βέβαια και με τις διαρθρωτικές αλλαγές που συμβαίνουν στην Ευρώπη, όπως η τραπεζική ενοποίηση, δημιουργούν προσδοκίες και αισιοδοξία. Όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε οι ευρωπαϊκές αγορές να υπεραποδώσουν. Σημειώνεται ότι την ώρα που οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ρεκόρ όλων των εποχών τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης βρίσκονται 20%, 30% ή και 40% χαμηλότερα από τα ιστορικά τους υψηλά. Μόνο ο δείκτης του γερμανικού χρηματιστηρίου βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Και οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα!

Η Ελλάδα έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο. Το 2013 έκλεισε με κέρδη 28% για το Γενικό Δείκτη ενώ μεγάλη ήταν η αποκλιμάκωση των spread των ελληνικών ομολόγων. Μετά από μεγάλο διάστημα «γκρίνιας» και πτώσης η Ελλάδα προσελκύει και πάλι το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Πλέον ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη δεν απασχολεί πλέον κανέναν.

Αν η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών συνεχιστεί, τονίζουν οι ειδικοί, και δεν υπάρξει κάποια ανατροπή των δεδομένων, τότε και το 2014 μπορεί να αποδειχθεί μια εξαιρετική χρονιά για τις επενδύσεις σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία! Εκτός από τις μετοχές μεγάλες αποδόσεις μπορούν να προσφέρουν επίσης τα ομόλογα, και ειδικά τα εταιρικά ομόλογα καθώς η μείωση του κινδύνου της χώρας οδηγεί σε μεγάλη πτώση τα επιτόκια. Ο υπαριθμόν ένα κίνδυνος είναι το ενδεχόμενο η χώρα να μπει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο και σε πολιτική αστάθεια που θα μπορούσε να ανατρέψει το θετικό κλίμα και να επαναφέρει την αβεβαιότητα στην οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα