Βλέπει Βενιζέλο η Τρόικα

Στην συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επαναλάβει με επιτακτικό τρόπο τις τέσσερις «κόκκινες γραμμές» του ΠΑΣΟΚ στην διαπραγμάτευση, οι οποίες πάντως, θα τους εξηγήσει ότι συνιστούν και αποφάσεις της κυβέρνησης συνολικά. Χθες άλλωστε, σε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα

στο περιθώριο της συνάντησης με την Πρόεδρο της Λιθουανίας Dalia Grybauskaite, οι τρεις άνδρες συμφώνησαν στην συνέχιση σταθερά της ίδιας γραμμής, δίνοντας έτσι στην πραγματικότητα την ʽεξουσιοδότησηʼ στον Ευάγγελο Βενιζέλο να μεταφέρει αυτές τις απόψεις σήμερα στην τρόικα.

Έτσι, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, ο κ.Βενιζέλος θα επιμείνει μεταξύ άλλων στο «όχι» σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, «όχι» σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά (κάτι που φαίνεται να επιλύεται με παράταση του χρόνου προστασίας των δανειοληπτών) και «όχι» σε ομαδικές απολύσεις, καθώς και στον ενιαίο φόρο ακινήτων με τον τρόπο που θα γίνει δεκτός από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο ίδιος, έχοντας πολλές φορές το τελευταίο διάστημα στείλει σαφή μηνύματα προς την τρόικα, για τον σεβασμό που πρέπει να δείξει στις θυσίες του ελληνικού λαού και τα αποτελέσματά τους, αναμένεται να μεταφέρει στην τρόικα το αίτημά του για σοβαρή διαπραγμάτευση με ρεαλιστικούς όρους, προβάλλοντας κυρίως το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Την ίδια γραμμή πάντως, το ΠΑΣΟΚ επιμένει να επιχειρεί την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τον ΕΟΠΥΥ. Μετά τις ευθείες βολές κατά του υπουργού Υγείας Αδώνιδος Γεωργιάδη και των αιτιάσεών του να σταματήσει να αναφέρεται σε απολύσεις γιατρών, ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Κουτσούκος, κατέθεσε χθες συγκεκριμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ζητώντας moratorium μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των γιατρών ως την 31η Ιανουαρίου, προκειμένου να προχωρήσει η μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με συναίνεση, «χωρίς προαπαιτούμενες απολύσεις και απεργίες», όπως δήλωνε αργότερα ο ίδιος. Ο κ.Κουτσούκος μάλιστα κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ζητώντας εμμέσως ένα βήμα πίσω τόσο από τον υπουργό όσο και από τους εργαζομένους, προκειμένου να βρεθεί η απαιτούμενη χρυσή τομή και να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση, στην οποία θα επιμείνει με σθένος στο εξής.

Keywords
Τυχαία Θέματα