Στο …τσίρκο του Χόμπιτ

Χόμπιτ: Η ερημιά του Νοσφιστή
The Hobbit: The desolation of Smaug

Του Πίτερ Τζάκσον. Διάρκεια: 2 ώρες και 41 λεπτά.
Με τους: Μπένεκτιτ Κούμπερμπατς, Λιουκ Έβανς, Μάρτιν Φρίμαν, Κέιτ Μπλάνσετ, Εβαντζελίν Λίλι, Ίαν Μακέλεν, Ιλάιτζα Γουντ, Ορλάντο Μπλουμ, Λι Πέις, Κρίστοφερ Λι, Στίβεν Φράι, Άντι Σέρκις, Ίαν Χολμ

Το ταξίδι στον κόσμο της Μέσης Γης συνεχίζεται με το δεύτερο μέρος της κινηματογραφικής μεταφοράς του έργου του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, Χόμπιτ. Ο Μπίλμπο Μπάγκινς μαζί με τον Γκάνταλφ και δεκατρείς νάνους,

με επικεφαλής τον Θόριν Δρύασπι συνεχίζουν το ταξίδι τους για να ανακτήσουν το χαμένο βασίλειο του Έρεμπορ.

Μυστηριώδης, παράξενη και φανταχτερά συναρπαστική, η δεύτερη ταινία της σειράς Χόμπιτ κινείται σε ένα έντονο διασκεδαστικό ρυθμό που κορυφώνεται με την τηλεοπτική λογική της διακοπής, υπονοώντας στο φινάλε ότι το σίριαλ συνεχίζεται. Λυπάμαι, αλλά τα αναμασήματα με φυλές, πλάσματα , νάνους, ξωτικά , Ορκ και ένα δράκο, όλα μαζί τυλιγμένα σε ψηφιακά σκηνικά και τεχνολογικά εφέ, δεν αφηγούνται κανένα παραμύθι. Και για να είμαστε σοβαροί, επιτέλους, αυτός δεν είναι κινηματογράφος. Είναι τσίρκο σε συνέχειες.

12 Χρόνια Σκλάβος
12 Years a Slave

Του Στιβ Μακουίν.Διάρκεια :2 ώρες και 14 λεπτά.
Με τους: Τσιούιτελ Ιτζίοφορ, Μπραντ Πιτ, Μπένεκτιτ Κάμπερμπατς, Μάικλ Φασμπέντερ, Πολ Ντάνο, Πολ Τζιαμάτι, Σάρα Πόλσον

Στο προ-εμφυλιακό τοπίο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο Νεοϋορκέζος Σόλομον Νόρθαπ ζει ως ελεύθερος Αμερικανός πολίτης. Παρότι καλλιεργημένος οικογενειάρχης και ταλαντούχος μουσικός έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα – το χρώμα του δέρματός του δεν είναι συμβατό με εκείνο της καθεστηκυίας τάξης. Τον Απρίλιο του 1841, σε ηλικία 33 ετών απάγεται και πωλείται ως σκλάβος στον οπισθοδρομικό Νότο, αντιμετωπίζοντας τη βιαιότητα μιας ρατσιστικής κοινωνίας προσωποποιημένης μέσα από τη συμπεριφορά ενός σκληρού και δυνάστη σωματέμπορου, Ωστόσο ο μαύρος Σόλομον γνωρίζει έναν φιλάνθρωπο Καναδό πολέμιο της θανατικής καταδίκης, και καταφέρνει όχι μόνο να επιζήσει μέσα σ’ αυτή τη δωδεκαετή κόλαση, αλλά να βγει αλώβητος από την απίστευτη αυτή δοκιμασία, διατηρώντας, στο ακέραιο, το ήθος και την αξιοπρέπειά του.

Ελεγχόμενη, ακριβής, οπτικά κομψή, ατμοσφαιρικά πλούσια και ,κυρίως ,χωρίς συναισθηματισμούς ή περιττές ηθικολογίες η ταινία αφηγείται μια αληθινή ιστορία. Αναπτύσσει εξαντλητικά και με ωμό ρεαλισμό το πορτρέτο ενός σκλάβου κάτω από τον ανελέητο μηχανισμό της θεσμοθετημένης δουλείας στην Αμερική. Ένα σημαντικό έργο από ένα σκηνοθέτη με ξεχωριστό και ώριμο ύφος.

ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Δύο ταινίες μικρού μήκους για τη σημερινή Ελλάδα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης προβάλλονται μαζί στις αίθουσες, προσεγγίζοντας δύο διαφορετικές πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας: την πόλωση στα άκρα από τη μία και την ανάγκη για αλληλεγγύη και συνεργασία από την άλλη.

The Cleaners

Του Κωνσταντίνου Γεωργούση. Διάρκεια: 37’.

Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ, του οποίου τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τη φωτογραφία, τον ήχο και την παραγωγή υπογράφει ο απόφοιτος του National Film and Television School της Βρετανίας ακολουθεί μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια προεκλογικής καμπάνιας στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο 2012. Χωρίς προφορική αφήγηση, καταγράφει πώς στην Ελλάδα της οικονομικής και πολιτισμικής κατάρρευσης, η Χρυσή Αυγή κεφαλαιοποιεί με χυδαιότητα ένα κομμάτι της αγανάκτησης των πολιτών προβαίνοντας σε αγριότητες εναντίον των μεταναστών

Little Land

Του Νίκου Νταγιαντά. Διάρκεια: 52’.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία ενός νέου ανθρώπου που μετακομίζει μόνιμα στην Ικαρία και πως τους υποδέχονται οι κάτοικοι στο απομακρυσμένο αυτό νησί της παράδοσης αλλά και της μακροζωίας Παράλληλα, το ντοκιμαντέρ μιλάει για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα