Φόροι 3,28 δισ. ευρώ για τα ακίνητα

Ωστόσο, η κυβέρνηση προτίθεται σήμερα ή αύριο να καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νόμου, και παράλληλα θα συνεχισθούν οι συζητήσεις για το ύψος του δημοσιονομικού κενού που δημιουργεί το βελτιωμένο σχέδιο.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επιμένει ότι το νέο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα φέρει λιγότερα έσοδα στο κράτος κατά 400 εκατ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι «κενό» είναι 200 εκατ. ευρώ,

ποσό όμως που θα καλυφθεί από την αντίστοιχη περικοπή των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης, υποστηρίζει ότι ο δείκτης εισπραξιμότητας των φόρων στα ακίνητα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και εκτιμά ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και στο 2014 καλύπτοντας το «κενό» των υπόλοιπων 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φόρους ύψους 3,28 δισ ευρώ, ενώ στα δημόσια ταμεία αναμένεται να εισρεύσουν περί τα 2,65 δισ ευρώ. Δηλαδή, ο δείκτης εισπραξιμότητας θα διαμορφωθεί στο 76%. Επί του θέματος αυτού γίνονται «τεχνικές συζητήσεις» μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Ο ίδιος παράγοντας υποστηρίζει ότι στο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014 θα προστεθεί και τροπολογία που θα αφορά στη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 13%. Ακόμα σημειώνει, το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η διατήρηση του συντελεστή στο 13% δημιουργεί και άλλη δημοσιονομική τρύπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα