Και τώρα (ξανά) ασφαλιστικό και απολύσεις

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα το απόγευμα θα βρεθούν ο υπουργός Εργασίας και οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ: Ψηλά στην ατζέντα οι δανειστές βάζουν και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, αλλά και της σταδιακής μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Χωρίς συμφωνία ωστόσο σε κάποιο από τα ανοιχτά θέματα κύλησε ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων των πιστωτών με την ελληνική πλευρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλο κομμάτι των συζητήσεων ανάμεσα στον Γιάννη Στουρνάρα

και τους εκπροσώπους των δανειστών αναλώθηκε στο νέο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα φτάσει στη Βουλή με πολλούς αστερίσκους από τη τρόικα, για το ύψος της εισπραξιμότητας του.

Οι δανειστές ζήτησαν διευκρινίσεις επί των εκτιμήσεων που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών για έσοδα 2,650 δισ. ευρώ, με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι επί του παρόντος η τρόικα επιμένει ότι ο νέος Φόρος ως έχει, δημιουργεί μια «τρύπα» τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι το ΓΛΚ θα πρέπει να βρει πώς θα καλύψει περίπου 200 εκατ. ευρώ, πέρα από τα 200 εκατ. ευρώ που έχουν καλυφθεί με το «ψαλίδισμα» του ΠΔΕ.

Αλλά και στο ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων δεν υπήρξε πρόοδος, δεδομένου ότι η Αθήνα περιμένει την αποδοχή από την πλευρά της τρόικας του σχεδίου που πρότεινε η κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει το σπάσιμο της επιχείρησης σε δύο κομμάτια. Στο ένα θα φορτωθούν οι κρατικές ενισχύσεις και θα οδηγηθεί σε διάλυση και το άλλο θα συνεχίσει να λειτουργεί με εξαγωγικό προσανατολισμό δοκιμαστικά για 12 μήνες.

Η δωδεκάμηνη περίοδος δόθηκε από την τρόικα στην κυβέρνηση ώστε να πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν παραγγελίες από το εξωτερικό, κάτι που αμφισβητείται από τους δανειστές. Αν η δοκιμή πετύχει, η εταιρεία θα συνεχίσει να εξάγει τα προϊόντα της, αλλιώς η υπό διαμόρφωση συμφωνία λέει ότι μετά το πέρας των 12 μηνών θα περιοριστεί στην κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Στρατού.

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Αμυνας προβλέπει ότι θα απομείνουν μόνο δύο παραγωγικές μονάδες οι οποίες θα απασχολούν 341 εργαζομένους. Αυτό σημαίνει ότι η λύση θα είναι εξαιρετικά επώδυνη καθώς πάνω από 700 εργαζόμενοι προβλέπεται ότι θα απολυθούν από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, που επίσης τίθεται σε αναδιάρθρωση.

Όσον αφορά, δε, στη τύχη του ΦΠΑ στην εστίαση, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι το θέμα θα κλείσει λίαν συντόμως, με βάση στοιχεία που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά, ωστόσο το ΔΝΤ έχει ήδη εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις, εκτιμώντας μάλιστα ότι εάν ο συντελεστής παραμείνει στο 13%, θα δημιουργηθεί «τρύπα» 300 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2014.

Στο «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών, μετά την συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με την τρόικα, η ελληνική πλευρά, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει μια βελτίωση στο κλίμα, ειδικά όσον αφορά στη μεταβατική περίοδο που μπορεί τελικά να είναι ένας χρόνος αντί του εξαμήνου που ζητούσε η Τρόικα.

Ίχνη προσέγγισης φάνηκαν και στο ύψος της προστατευόμενης αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας, που σήμερα είναι 200.000 ευρώ με προσαύξηση 50%, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στις 180.000 ευρώ, αλλά μένει ανοικτό το ενδεχόμενο να ισχύσουν και εισοδηματικά όρια. Μετά την πάροδο της μεταβατικής περιόδου και από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα καθιερωθεί μόνιμο σύστημα εξωδικαστικού συμβιβασμού ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες, βασισμένο στο μοντέλο ρύθμισης των δανείων που εφαρμόζεται στην Ιρλανδία και έχει να κάνει με τα ανεκτά επίπεδα διαβίωσης.

«Δεν μπορούμε να προδικάσουμε συμφωνία» τόνισαν, πάντως, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, δείχνοντας έτσι ότι η διαπραγμάτευση έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τις συνομιλίες με τους πιστωτές μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό. Όπως δήλωσε μετά την συνάντηση οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. «Θα φανεί» πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση για τα ΕΑΣ είπε ότι επίσης γίνονται συζητήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα