Τριπλό μαχαίρι σε συντάξεις Τραπεζών, ΔΕΚΟ, εμπόρων

Για την ακρίβεια, ο υπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ για τον Τουρισμό έκανε λόγους για στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και ανέφερε ως παράδειγμα το ασφαλιστικό. Για το οποίο, είπε πως υπάρχουν «κοστοβόρες εξαιρέσεις από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».

Φωτογράφησε στην πράξη, μειώσεις στις συντάξεις των λεγόμενων ευγενών ταμείων, καθώς και την κατάργηση της βασικής σύνταξης των 220 ευρώ που χορηγεί σήμερα

ο ΟΑΕΕ στους συνταξιούχους του παλαιού ΤΕΒΕ.

Συγκεκριμένα, ήδη στο υπουργείο Εργασίας, εξετάζονται μειώσεις των συντάξεων που δίνει το ΙΚΑ σε δικαιούχους των Ταμείων ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΑΠ-ΔΕΗ, Εθνικής Τράπεζας – Εθνικής, ΕΤΒΑ – Εθνικής Ασφαλιστικής, στο Ταμείο των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και στον ΗΣΑΠ, δηλαδή σε ασφαλιστικούς φορείς που οι εισφορές του εργοδότη ήταν έως και τριπλάσιες από αυτές του εργαζομένου. Η μείωση των συντάξεων θα έρθει μέσα από τη μείωση των εισφορών, στα συγκεκριμένα ταμεία και πέραν της γενικής δέσμευσης για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες. Και στην περίπτωση των ειδικών ταμείων, το Μνημόνιο προβλέπει ότι η μείωση των εισφορών, στο ύψος του ΙΚΑ, θα πρέπει να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Συνεπώς, η μείωση των εσόδων προς τους συγκεκριμένους κλάδους (αφού τα ταμεία έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ) θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό. Κάτι που ανοίγει διάπλατα την πόρτα για μειώσεις.

Αντίστοιχα, μειώσεις σχεδιάζονται και στην συντάξεις των ασφαλισμένων στο πρώην ΤΕΒΕ, καθώς θεωρείται ότι έχει διατηρηθεί η «προνομιακή» βάση των 220 ευρώ, πάνω στην οποία υπολογίζεται η σύνταξη.

Για το ασφαλιστικό και τη χρηματοδότησή του, αναμένεται να ενημερώσει σήμερα, Τρίτη, την Ειδική Διαρκή Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα