Η Χρυσή Αυγή διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι αντιδράσεις υπέβοσκαν εδώ και ημέρες, ωστόσο στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής βγήκαν στην επιφάνεια. Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ήτοι της «Αριστερής Πλατφόρμας» δεν έκρυψαν, κατά τη συνεδρίαση, την αντίθεσή τους με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Δήλωση-εναντίωση

Μάλιστα,

πέραν των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν σε επίπεδο ομιλιών των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, τρία μέλη του οργάνου (μιας βουλευτού συμπεριλαμβανομένης) δημοσιοποίησαν και έκκληση με τίτλο «Να μην νομιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον τρομονόμο».
Στη συγκεκριμένη δήλωση, η βουλευτής Μαρία Μπόλαρη και τα μέλη της Κ.Ε. Τάσος Κανταράς και Δημήτρης Μπελαντής ξεκαθαρίζουν μεν ότι «είναι υπέρ της αναστολής της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής», ωστόσο σημειώνουν πως «η προσθήκη ως αιτία για αναστολή χρηματοδότησης στη σχετική τροπολογία και του αντισυνταγματικού εκτρώματος που αντιπροσωπεύει το άρθρο 187Α(γνωστό ως «τρομονόμος») είναι απαράδεκτη». «Και αυτό διότι με το άρθρο αυτό μπορούν να διωχθούν αυθαίρετα προθέσεις και επιδιώξεις και εν τέλει απόψεις και φρονήματα, ενώ με τις διατάξεις του μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τρομοκρατική οργάνωση οποιαδήποτε ομάδα διαδηλωτών που κλείνει με πορεία τους δρόμους ή πραγματοποιεί αγωνιστική διαμαρτυρία με διάφορες μορφές ειρηνικών καταλήψεων», συνεχίζουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που καλούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος «να αναθεωρήσει την τοποθέτηση της για θετική ψήφο στη σχετική τροπολογία-προσθήκη, αν δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη αναφορά στο αντισυνταγματικό άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα».

«Όχι» στο «συνταγματικό τόξο»

Βεβαίως, η διαφοροποίηση των συγκεκριμένων στελεχών, αλλά και σύσσωμης της «Αριστερής Πλατφόρμας» των Λαφαζάνη-Νταβανέλλου δεν αφορούν μόνο στον «τρομονόμο» (αφού ο συγκεκριμένος νόμος ισχύει εδώ και 12 χρόνια και δεν νομιμοποιείται τώρα…), αλλά κυρίως στην αντίθεσή τους με την «ένταξη» του ΣΥΡΙΖΑ στο λεγόμενο «συνταγματικό τόξο». «Η Αριστερά, πολύ περισσότερο σήμερα, δεν είναι δυνατόν, ανεξάρτητα από προθέσεις και στο όνομα οποιουδήποτε «συνταγματικού τόξου», να διολισθαίνει σε απαράδεκτες νομοθετικές συναινέσεις με το αστικό μνημονιακό μπλοκ, οι οποίες μπορεί να αξιοποιηθούν αυθαίρετα στο μέλλον ενάντια στα κινήματα, τους κοινωνικούς αγώνες ακόμα και την ίδια την Αριστερά, που επιδιώκει την ανατροπή του συστήματος».

Αντίδραση Νταβανέλλου

Εκτός των τριών μελών της Κ.Ε., την αντιπαράθεση μεταξύ πλειοψηφίας-μειοψηφίας ανέλαβε, στη συνεδρίαση του οργάνου, το άτυπο «νούμερο 2» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή ο Αντώνης Νταβανέλλος. Ο επικεφαλής της ΔΕΑ υπογράμμισε πως θα είναι «αυτογκόλ» να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την τροπολογία Μιχελάκη και υπογράμμισε τον κίνδυνο «ανασύνταξης της Χρυσής Αυγής». Στον Αντώνη Νταβανέλλο ανέλαβε να απαντήσει ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, καθώς ήταν εκείνος που είχε αναλάβει τις συνεννοήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών για την εύρεση κοινού πολιτικού τόπου.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, δεδομένης της σφοδρότητας των αντιρρήσεων εκ μέρους της «Αριστερής Πλατφόρμας», δεν είναι λίγοι στην Κουμουνδούρου εκείνοι που φοβούνται πως, αν ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία, ενδέχεται ορισμένοι «λαφαζανικοί» να διαφοροποιηθούν και να καταψηφίσουν. Ο ίδιος ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, πάντως, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Η κοινοβουλευτική παρουσία και η ενιαία έκφραση του κόμματος στη Βουλή είναι διαφορετική από τις προσωπικές απόψεις», επισήμανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», στέλνοντας μήνυμα στα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» ότι, παρά τις διαφωνίες», η «γραμμή» είναι «γραμμή»…

Keywords
Τυχαία Θέματα