Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Η κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης άλλωστε, για το πολυνομοσχέδιο που μεταξύ άλλων θα κρίνει την τύχη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, αποτελεί το πρώτο κρίσιμο «κρας τεστ» για τη δικομματική πια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα, σήμερα, η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος

της προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, δεν αποκλείεται να στείλει στο δικαστικό συμβούλιο τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον, στο στόχαστρο θα μπει και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Δεν αποκλείεται δε, πρόβλημα να δημιουργήσουν στο ΠΑΣΟΚ και όσα θα υποστηρίξει ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην σημερινή του ομιλία στο Σώμα.

Σε πρώτη φάση λοιπόν, θα πρέπει να ξεπεραστεί το όποιο πλήγμα προκύψει από τη σημερινή διαδικασία για το ΠΑΣΟΚ, πράγμα που πάντως θεωρείται διαχειρίσιμο από την Ιπποκράτους. Η πραγματική ανησυχία στο κόμμα προκύπτει από τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε επιμέρους ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται δύο μέρες μετά. Εξού και η προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, με «μασάζ» στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και με δημόσιες καθησυχαστικές δηλώσεις για τους συνεπείς εργαζόμενους στο Δημόσιο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης από την Κρήτη, «βλέποντας» προς την κοινωνία. Μετά τις ηχηρές διαφωνίες του Πάρι Κουκουλόπουλου, αλλά και τις έντονες επιφυλάξεις των Γιάννη Κουτσούκου, Θεοδώρας Τζάκρη , Γιώργου Ντόλιου, Μιχάλη Κασσή, Θάνου Μωραΐτη και πιθανόν άλλων που θα εκφραστούν τις επόμενες ώρες στο Κοινοβούλιο, ο δρόμος από τις διαβεβαιώσεις περί υπερψήφισης, ως την τελική υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου φαντάζει μακρύς και δύσβατος.

Έτσι, μετά τις «προειδοποιητικές βολές» του Ευάγγελου Βενιζέλου από την Κρήτη προς τους βουλευτές του ότι από εκείνους εξαρτάται η εξάντληση της τετραετίας της κυβέρνησης και άρα η πολιτική σταθερότητα στον τόπο, το ΠΑΣΟΚ θα δώσει «αγώνα» ως την τελευταία στιγμή, προκειμένου να βελτιωθεί ό,τι είναι δυνατόν από τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου. Εκτιμά έτσι, ότι θα καταστήσει ευκολότερη την ψήφισή του από το σύνολο των βουλευτών του, που είναι και ο στόχος της Ιπποκράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα