ΔΙΑΒΟΛΟΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΦΟΡΟΥΣ, ΣΟΪΜΠΛΕ, ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΚΑΙ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ…

Σίγουρα η εβδομάδα που ξεκινά δεν είναι και η καλύτερη. Το θερμόμετρο της κοινωνικής έντασης, ασορτί με αυτό της φύσης, θα είναι στα ύψη. Ενώ οι βουλευτές, εντός του Κοινοβουλίου, θα συζητούν και θα αποφασίζουν τα νέα μέτρα-προαπαιτούμενα για την εκταμίευση μιας ακόμη δόσης από την τρόικα, έξω, στους δρόμους και τις πλατείες, θα συγκεντρώνονται και θα διαδηλώνουν οι πολίτες, χωρίς να αποκλείονται και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Αιχμή, αυτή τη φορά,

των διαμαρτυριών οι απολύσεις και η κινητικότητα στο δημόσιο. Η αρχή γίνεται με τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τους δήμους. Και οι τρεις χώροι ευαίσθητοι, αφού, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αφορούν τις συνθήκες περίθαλψης, μόρφωσης και διαβίωσης του συνόλου του πληθυσμού. Το γεγονός ότι -για μια εισέτι φορά και ως είθισται- η προσπάθεια της κυβέρνησης να συρρικνώσει το Δημόσιο γίνεται πρόχειρα, χωρίς να έχει (προ)υπάρξει ουσιαστική αξιολόγηση αλλά ούτε και συνολική θεώρηση του προβλήματος (στόχος, προτεραιότητες, ανάγκες κ.α.), φορτίζει έτι περαιτέρω το, ούτως ή άλλως συγκρουσιακό, κλίμα.

Το θετικό για την κυβέρνηση είναι ότι βρισκόμαστε εν μέσω θέρους και οι αντιστάσεις πιθανότατα θα “πνιγούν” στα …μπάνια του λαού. Δεν αποκλείεται όμως η ατμόσφαιρα να γίνει αποπνικτική και συνάμα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία εάν πρώτον, η απεργία στους δήμους οδηγήσει και σε μη αποκομιδή των σκουπιδιών και δεύτερον, υπάρξει ευρείας κλίμακας αναστάτωση στο χώρο των νοσοκομείων. Σε κάθε πάντως περίπτωση προστίθεται κρίσιμη ύλη για τον Σεπτέμβριο.

Το αρνητικό για την κυβέρνηση είναι ότι η εβδομάδα που ξεκινά συμπίπτει με την διογκούμενη συζήτηση για τη φορολογία και ειδικότερα για το γεγονός ότι θα χρειαστεί τους επόμενους πέντε μήνες να πληρώσουμε εννιά διαφορετικούς φόρους, ενώ οι ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου κρίνονται τουλάχιστον αμφιλεγόμενες ως προς την ορθότητα, το πνεύμα δικαίου και την αποτελεσματικότητά τους να ελέγξουν τη φοροδιαφυγή.

Επιπροσθέτως, στα αρνητικά για την κυβέρνηση πρέπει να προσμετρηθεί και το γεγονός ότι, μεσοβδόμαδα, έρχεται στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Η γνώμη των Ελλήνων για τον Βόλφανγκ Σόιμπλε είναι ήκιστα κολακευτική για τον ίδιο, καθώς μαζί με την προϊσταμένη του Άνγκελα Μέρκελ θεωρούνται οι δύο κακοί δαίμονες για τη χώρα μας. Χειρότερη στιγμή, με το θερμόμετρο της κοινωνικής δυσφορίας, ένεκα του πολυνομοσχεδίου, στο κόκκινο, δεν θα μπορούσε να υπάρξει για την άφιξη του χερ Σόιμπλε. Και φυσικά για την κυβέρνηση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις σχεδιαζόμενες διαδηλώσεις εναντίον του.

Απολύσεις, φόροι και Σόιμπλε μαζί, τις ίδιες μέρες, δεν είναι και το καλύτερο μείγμα. Μάλλον το «μπουρλότο» της αξέχαστης Σαπφούς Νοταρά θυμίζει. Και φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι η εβδομάδα ξεκινά με ένα γεγονός που μόνον τιμή δεν περιποιεί στο πολιτικό σύστημα: τη λίστα Λαγκάρντ. Η συζήτηση, σήμερα, για την παραπομπή Παπακωνσταντίνου στη δικαιοσύνη θα οξύνει τα πολιτικά πνεύματα καθώς το πόρισμα της Προανακριτικής δεν θεωρείται ότι φωτίζει επαρκώς τη υπόθεση και σίγουρα αφήνει πολλά ερωτηματικά, τόσο ως προς τους υπευθύνους όσο και ως προς τις σκοπιμότητες που υπήρξαν στη διερεύνησή της.

Και τελειώνει, η εβδομάδα, με ένα γεγονός που επίσης δεν περιποιεί τιμή -στην κυβέρνηση αυτή τη φορά: το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Την Πέμπτη συζητείται πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και την Παρασκευή το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ.

Διαβολοβδομάδα λοιπόν αυτή που ξεκινά και μάλιστα ανήμερα μιας μαύρης επετείου για τον πολιτικό κόσμο, αλλά και τον δημόσιο βίο. Της Αποστασίας του 1965. Μάλιστα το ‘φέρε έτσι η τύχη που ο γιος ενός εκ των πρωταγωνιστών, του “Εφιάλτη” Μητσοτάκη, ο Κυριάκος να βρίσκεται στο πιο καυτό πόστο της κυβερνήσεως. Είναι αυτός που πρέπει να κάνει τις απολύσεις και από την έκβαση των οποίων θα κριθεί η μακροημέρευση της δικομματικής κυβερνήσεως.

Μιας κυβέρνησης της οποίας πρωθυπουργός είναι ο πιο μισητός εχθρός της οικογένειας Μητσοτάκη, ο Σαμαράς. Και στην οποίαν αντιπρόεδρος είναι ο Βενιζέλος, για τον οποίον τα Παπανδρεϊκά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν τρέφουν τα καλύτερα των συναισθημάτων. Είτε γιατί προέρχεται από την (μεταδικτατορική) Ένωση Κέντρου, ήτις υπήρξε σφοδρός πολέμιος του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ είτε επειδή, για μακρύ χρονικό διάστημα, αυτός ανεδείχθη (και ανελίχθη) στα πολιτικά πράγματα της χώρας ως “δίδυμο” με την θυγατέρα του Κ. Μητσοτάκη, την Ντόρα Μπακογιάννη. Παιχνίδια που παίζει καμιά φορά η ιστορία…

Keywords
Τυχαία Θέματα