Το νέο «πακέτο» μέτρων ύψους 2,8 δισ. ευρώ

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ότι ήθελε να αποφύγει το …βρίσκει μπροστά της η Αθήνα: Όπως όλα δείχνουν οι πιστωτές εξωθούν την Ελλάδα σε αποφάσεις με το «πιστόλι στον κρόταφο», καθώς όπως τόνισε ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ μετά το Eurogroup «δεν γίνεται να εκταμιευτούν χρήματα εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση». Μόνον που όσο καθυστερεί η συμφωνία τόσο πιο κοντά χρονικά έρχονται και οι … μεγάλες υποχρεώσεις!

«Χρειάζεται επιπλέον δουλειά προτού επιστρέψει η τρόικα

στην Αθήνα» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και σχολίασε πως «ευρωεκλογές έχουν όλες οι χώρες» όταν ρωτήθηκε για το δημοσιονομικό κενό και την πολιτική δυσκολία να ληφθούν νέα μέτρα. Σχόλιο που αποτυπώνει και τις προθέσεις των πιστωτών όσον αφορά την πολυσυζητημένη «πολιτική διαπραγμάτευση».

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει –όπως προέκυψε και από τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα- σε μία καταρχήν συμφωνία με την τρόικα ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου, προκειμένου η απόφαση για την έγκριση της επόμενης δόσης των δανείων να ληφθεί στο Eurogroup του Μαρτίου.

Ο Έλληνας υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα σημεία με τους δανειστές αν και υπογράμμισε ότι το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις.

Όπως είπε στους Ευρωπαίους ομολόγους του το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια. «Αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα που έχει προέλθει όχι μόνο από δαπάνες αλλά και από τα έσοδα. Αυτό αλλάζει όλη την εικόνα και γι αυτό τους ζήτησα να επαναπροσδιορίσουν όλη την κατάσταση», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο Έλληνας υπουργός είπε στους ομολόγους του ότι θα εφαρμόσει το 80% των συστάσεων του ΟΟΣΑ. Για το υπόλοιπο 20% ανέφερε πως θα γίνει με διαφορετικό τρόπο από αυτό που προτείνει ο Οργανισμός. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην περίπτωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, λέγοντας πως δεν έχει νόημα η πώληση σε σούπερ μάρκετ, αφού μόνο η Θεσσαλονίκη έχει όσα φαρμακεία έχει η Αυστρία. Άρα μπορούν να απελευθερωθούν οι τιμές χωρίς να χρειαστεί να αυξηθούν τα ήδη πολλά σημεία πώλησης

Κατά τον Γιάννη Στουρνάρα το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2014-2015 έχει λυθεί και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Ειδικότερα για τις αποκλίσεις που φέρονται να υπάρξουν για τα μέτρα του 2014 ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η τρόικα ζητά διοικητικές μεταρρυθμίσεις και όχι μέτρα λιτότητας που θα φέρουν μεγαλύτερη αύξηση εσόδων.

Το νέο «πακέτο» των προτάσεων που εστάλη στην τρόικα φθάνει στα 2,8 δισ. ευρώ από 1,4 – 1,5 δισ. ευρώ που είχε προσδιοριστεί αρχικά.

Το «μενού» της νέας «συνταγής» έχει αναθεωρηθεί στο σύνολό του, μετά την απόρριψη της αρχικής «λίστας» των προτάσεων από τους δανειστές που ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για παρεμβάσεις «μίας χρήσης».

Οι δανειστές είχαν απορρίψει τα ισοδύναμα που πρότεινε η κυβέρνηση τόσο για την κάλυψη του κενού των 300 εκατ. ευρώ από τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% όσο και για την απόκλιση των 400 εκατ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα.

Στα ακανθώδη ζητήματα περιλαμβάνονται επίσης η απαίτηση της τρόικας για την κάλυψη της «τρύπας» των 800 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στα ασφαλιστικά ταμεία από την σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και από τη μη εφαρμογή του μέτρου του 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Τον «λογαριασμό» με τα επιπλέον μέτρα αυξάνει και η απόφαση – βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των ένστολων. Τούτο στάθηκε αφορμή για τους δανειστές να ζητήσουν ισοδύναμες παρεμβάσεις 500 εκατ. ευρώ ώστε να εξουδετερωθεί η «νάρκη» στο Μεσοπρόθεσμο. Το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014 – 2015 ήταν ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» τα οποία στάθηκαν αφορμή να μείνει ανοιχτή η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα.

Ανοικτό παραμένει και το ζήτημα με τους φόρους Υπέρ Τρίτων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αποστείλει στην τρόικα ένα πρώτο σχέδιο με τους φόρους που μπορούν να καταργηθούν.

Για το 2015, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, έχουν επισημανθεί οι τομείς που αναμένεται εξοικονόμηση και αφορούν κυρίως την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat.

Σε κάθε περίπτωση το Eurogroup της 10ης Μαρτίου 2013 είναι το νέο χρονικό ορόσημο που θέτει η κυβέρνηση για την έγκριση και την εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Βέβαια στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι η τρόικα δεν θα αποδεσμεύσει μόνο αυτά τα λεφτά αλλά θα ανάψει το «πράσινο φως» και για τα 5,7 δισ. ευρώ που συνιστούν τη δόση για το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Η διπλή όμως αυτή «ένεση» ρευστότητας για την ελληνική οικονομία τελεί υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα έρθει πολύ σύντομα σε συμφωνία με την τρόικα.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, οι οποίοι θα αφιχθούν «διαβασμένοι» στην Αθήνα και με έτοιμες απαντήσεις για όλα τα ανοικτά θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Στα ανοικτά μέτωπα εντάσσεται και το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014 – 2015 με την τρόικα να το ανεβάζει στα 14 δισ. ευρώ, εντάσσοντας σε αυτό και τις αστοχίες από τις αποκρατικοποιήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα