Επιμένει ο Χατζηδάκης για φάρμακα – Νέες εντάσεις για ελαιόλαδο

Σαμαράς και Βενιζέλος επιχείρησαν να βρουν μία συμβιβαστική λύση, την προηγούμενη Παρασκευή, η οποία ωστόσο είναι υπό την αίρεση της τρόικας. Το χειρότερο όλων είναι ότι η θέση των δύο πολιτικών ηγετών δεν κατέστη δυνατό να σταματήσει την αντιπαράθεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Έτσι ενώ για το γάλα εκτιμάται ότι θα υπάρξει μία παράταση της διάρκειας, με ταυτόχρονη διάκριση του εντελώς φρέσκου, στο ζήτημα των φαρμάκων, η απόφαση Σαμαρά

και Βενιζέλου να μην επιτρέψουν τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων, προκαλεί την έντονη αντίδραση του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος και επιμένει ίσως όσο και οι ελεγκτές της τρόικας. Μάλιστα, η χθεσινή του ανακοίνωση, στην οποία σημείωνε ότι «ανεξάρτητα από την όποια τελική πρόταση της Κυβέρνησης και την αντίστοιχη ρύθμιση της Βουλής, είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω την προσωπικότητά μου και δίνω στη δημοσιότητα ενημερωτικό σημείωμα σε σχέση με το τι ισχύει στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες για τα ΜΗΣΥΦΑ. Ο κάθε πολίτης θα βγάλει τα συμπεράσματά του» ερμηνεύτηκε ως απάντηση όχι μόνον προς τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι νωρίτερα τον είχαν στοχοποιήσει, αλλά και ως μήνυμα προς την ίδια την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου αντέδρασε με ήπιο τρόπο στην ανακοίνωση Χατζηδάκη (σσ για την οποία, άλλωστε, δεν είχε ενημερωθεί προκαταβολικά) επιμένοντας στη γραμμή ΣαμαράΒενιζέλου όπως διαμορφώθηκε την Παρασκευή. Δηλαδή, στη χορήγηση των σκευασμάτων αποκλειστικά στα φαρμακεία, με παράλληλη άρση της διατίμησης προκειμένου να πέσουν, λόγω ανταγωνισμού, οι τιμές. Αν οι θέσεις αυτές θα πείσουν την τρόικα ή όχι, κάτι στο οποίο προσβλέπει ο υπουργός Ανάπτυξης, θα αποδειχθεί λίαν συντόμως.
Ωστόσο, φάρμακα και γάλα δεν είναι τα μόνα αγκάθια. Η συζήτηση για το ελαιόλαδο και τη δυνατότητα πρόσμιξής του προκειμένου να πέσουν οι τιμές προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνον του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και βουλευτών, εκ των «σαμαρικών» μάλιστα. Μιλώντας, χθες, στη Βουλή η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου χαρακτήρισε ως αιτία πολέμου τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για το ελαιόλαδο και το γάλα, διαμηνύοντας «όχι στις προσμίξεις στο ελαιόλαδο». Κάλεσε μάλιστα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μπει πρωτοπόρο στη μάχη.

Keywords
Τυχαία Θέματα