Τα ονόματα που «παίζουν» για τον επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ – «58»

Οι τελικές αποφάσεις γύρω από τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου βεβαίως θα ληφθούν στη Συνδιάσκεψη που προγραμματίζεται για τα τέλη Φεβρουαρίου και εκεί θα έχουν λόγο και οι άλλες κινήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Από το ΠΑΣΟΚ πάντως, εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ του να τεθούν οι υποψήφιοι στη βάσανο της επιλογής και της ψήφισης τους από τη βάση.

«Να αρνηθούμε κάθε λογική πασαρέλας ονομάτων και να πάμε μέσα από διαδικασίες, στις οποίες ο κόσμος θα αισθανθεί ότι συμμετέχει ουσιαστικά σε αυτές και διαμορφώνει τις εξελίξεις»,

δήλωνε χθες κορυφαίος παράγοντας της Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμώντας πως το ψηφοδέλτιο πρέπει να αποτελεί ένα μείγμα νέων, μαχητικών ανθρώπων που εκφράζουν την σημερινή εποχή και ανθρώπων που έχουν εμπειρία και εκφράζουν μεγάλους χώρους τόσο στην περιφέρεια όσο και στα αστικά κέντρα.

Το ενδεχόμενο εκλογικής διαδικασίας πάντως, παραμένει προς ώρας ανοιχτό, για πολλούς λόγους. Δεν είναι λίγοι άλλωστε, όσοι φοβούνται «καπέλωμα» από το ΠΑΣΟΚ σε μία τέτοια διαδικασία, δεδομένου ότι ο μηχανισμός του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος, αριθμεί πολλαπλάσια μέλη από την νεότευκτη «Κίνηση των 58» που ελάχιστα έχει ακόμα οργανωθεί, πολλώ δε μάλλον από την μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ που σε καμία περίπτωση δεν ελέγχει τον μηχανισμό του κόμματος, και τις άλλες κινήσεις του χώρου, σε πολλές εκ των οποίων αριθμούνται μερικές δεκάδες μόνο μέλη.

Επιπλέον, θα πρέπει να λυθούν μία σειρά από «λεπτομέρειες» που θα καθορίσουν όμως τη συνέχεια, όπως για παράδειγμα αν η εκλογική διαδικασία θα αφορά στο σύνολο των υποψηφίων, ή ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα προκύψει μετά από συμφωνία από τα πάνω. Σε αυτή την περίπτωση, η όλη διαδικασία δείχνει, για πολλούς, αδιάφορη, αφού στην πραγματικότητα, η εκλογή δεύτερου ευρωβουλευτή θεωρείται δύσκολη, και δεν αποκλείεται να γυρίσει μπούμερανγκ, στον βαθμό που αντί για συμβολική της δημοκρατικότητας του εγχειρήματος, θεωρηθεί κατʼ επίφαση μόνο δημοκρατική επιλογή.

Η «μάχη» πάντως αναμένεται σε κάθε περίπτωση να δωθεί για τον «επικεφαλής» του ευρωψηφοδελτίου. Μία αποστροφή του λόγου του Ευάγγελου Βενιζέλου μάλιστα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο ότι αυτός θα έπρεπε να είναι «τριαντάρης», προκάλεσε ήδη πολλές συζητήσεις, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής ο Τάσος Γιαννίτσης. Στην Χαριλάου Τρικούπη, άρχισαν ήδη να …ψάχνονται μεταξύ τους, με δύο πρόσωπα να μπαίνουν στο «μικροσκόπιο». Αρκούντως έμπειρος θεωρήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, υποψηφιότητα όμως που δύσκολα θα γινόταν αποδεκτή από τους «58» καθώς αποτελεί κεντρικό πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Αντιστοίχως, ακούγεται το όνομα του Κυριάκου Πιερρακάκη, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, που φέρεται πάντως να διαφωνεί με την διαδικασία εκλογής των υποψηφίων από τη βάση, δεδομένης της συγκυρίας και του ελάχιστου χρόνου που απομένει στο εγχείρημα. Ενδιαφέρον, δε, προκαλεί η συζήτηση και ενός άλλου ονόματος, αυτού του Ανδρέα Παπαδόπουλου, πρώην εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, που εξακολουθεί να ανήκει σε αυτήν, αν και έχει σαφώς διαχωρίσει τη θέση του από αυτή της πλειοψηφίας. Φέρεται μάλιστα να του έχει ήδη γίνει πρόταση για συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο από τον επικεφαλής των «58» Γιάννη Βούλγαρη, χωρίς όμως να έχει γίνει συζήτηση για τη θέση του επικεφαλής και με τον ίδιο προς το παρόν να μη δείχνει διατεθειμένος να κάνει κάτι προσωποποιημένο, τουλάχιστον όσο εργάζεται στην προσπάθεια της μειοψηφίας να «μεταπείσει» την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ να αλλάξει πλεύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα