Καταθέσεις: Παρελθόν τα υψηλά επιτόκια

Ραγδαία είναι η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων τους τελευταίους μήνες αποτέλεσμα της μείωσης της αβεβαιότητας αλλά και της συγκέντρωσης των τραπεζών σε τέσσερις μεγάλους πυλώνες. Πρόκειται για πολύ καλά νέα για τις τράπεζες και τους δανειολήπτες αλλά πολύ κακά νέα για τους κατόχους υψηλών καταθέσεων οι

οποίοι χάνουν τις μεγάλες, άκοπες, αποδόσεις.

Το 2012 αλλά και για μεγάλο διάστημα του 2013 οι τράπεζες έδιναν επιτόκια σε προθεσμιακές καταθέσεις της τάξης του 4%, του 5% ακόμα και του 6%. Έτσι καταθέτης με χρήματα 100.000 ευρώ αποκόμιζε 5.000 ευρώ ή 4.250 ευρώ μετά την αφαίρεση του φόρου καταθέσεων ύψους 15%.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου το μέσο επιτόκιο νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 1,81% έναντι 2,51% τον περασμένο Μάιο και 2,75% τον Σεπτέμβριο του 2012. Δηλαδή το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων έχει μειωθεί κατά 34,2%. Αντίστοιχα το μέσο επιτόκιο των υφιστάμενων καταθέσεων τον περασμένο Νοέμβριο περιορίστηκε στο 2,14%, από 2,78% τον περασμένο Μάιο και 2,86% τον Σεπτέμβριο του 2012. Με τα υπόλοιπα καταθέσεων στα επίπεδα των 160 δισ. ευρώ κάθε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) οδηγεί σε μείωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών κατά 800 εκατ. ευρώ. Η μείωση του κόστους του χρήματος έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό στους δανειολήπτες καθώς όλες οι συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει το τελευταίο διάστημα μειώσεις σε όλες τις κατηγορίες επιτοκίων.

Πόσο μου δίνεις;

Παρελθόν αποτελεί και το ιδιότυπο παζάρι που είχε επικρατήσει τα τελευταία χρόνια με τους κατόχους σημαντικών καταθέσεων να περνούν από τράπεζες σε τράπεζα αναζητώντας το καλύτερο επιτόκιο. Με τις καταθέσεις να υποχωρούν, και τις τράπεζες να προσπαθούν να διατηρήσουν την καταθετική τους βάση οι περισσότερες συμμετείχαν στην ιδιότυπη αυτή πλειοδοσία οδηγώντας τα επιτόκια στα ύψη προς μεγάλη χαρά των προνομιούχων μεγαλοκαταθετών. Λίγο καιρό πριν υπήρχαν στην ελληνική αγορά πάνω από 20 τράπεζες και έτσι η «βόλτα» από τράπεζα σε τράπεζα, για την αναζήτηση υψηλότερου επιτοκίου, είχε αποτέλεσμα. Σήμερα όμως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν απορροφήσει δεκάδες τράπεζες συγκεντρώνοντας το 96% της αγοράς και πλέον δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαπραγματεύσεις. Επιπλέον οι συνθήκες ρευστότητας τους τελευταίους μήνες έχουν βελτιωθεί σημαντικά εξέλιξη που έχει περιορίσει πολύ την πίεση στις τράπεζες για την βελτίωση της καταθετικής τους βάσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα