Το χρέος «ζαλίζει» τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο «σκιώδης υπουργός» Ανάπτυξης παραδέχθηκε πως μόλις το 5% του δημόσιου χρέους είναι επαχθές, κάτι που σημαίνει πως μόνο γι’ αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να κινηθεί η νομική διαδικασία διαγραφής του. «Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος

των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, προκαλώντας όχι μόνο την αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά και -υπόγειες προς το παρόν- εσωκομματικές αντιδράσεις.

Η «κερκόπορτα» της Ευρωζώνης

Η παρέμβαση του Γιώργου Σταθάκη ανέδειξε τις διαφορετικές απόψεις που επικρατούν στην Κουμουνδούρου επί του θέματος. Εξάλλου, δια γενομένου του χρόνου, ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει κατά πολύ τον πήχη των προεκλογικών υποσχέσεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πλέον οι διακηρύξεις τύπου «με έναν νόμο και ένα άρθρο» έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από το λόγο των ηγετικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συν τοις άλλοις, στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν πλέον για την ανάγκη διαγραφής του χρέους, παραλείποντας τη φράση «του μεγαλύτερου μέρους» που ήταν η αρχική διατύπωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστική η έκφραση που επέλεξε και χθες ο Γιώργος Σταθάκης, αφού υπογράμμισε μεν πως το χρέος είναι «μη βιώσιμο», ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη «ελάφρυνσης του χρέους». Χρησιμοποίησε, δηλαδή, μία λέξη, που θα μπορούσε να περιγράφει ακόμη και τη μετακύλιση ή τον μηδενισμό των επιτοκίων του χρέους και όχι μόνο την ονομαστική μείωσή του.
Πάντως, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πως το κόμμα οφείλει να σταματήσει την υποσχεσιολογία και σημειώνουν, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, πως αφ’ ης στιγμής τα περισσότερα εξ αυτών των θεμάτων είναι υπό διαπραγμάτευση, «δεν έχει νόημα να περιγράφουμε μονομερείς ενέργειες», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Εσωκομματική κριτική

Σε κάθε περίπτωση, όσο χαμηλώνει ο πήχης των εξαγγελιών, τόσο αντιδρούν τα στελέχη της μειοψηφίας -και δη της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και μερικές ημέρες, παραμένει στην «πρώτη σελίδα» του site iskra.gr (το οποίο απηχεί θέσεις της εν λόγω τάσης) η δριμεία κριτική προς την πλειοψηφία και τα ηγετικά στελέχη από το μέλος της Κ.Ε., Σοφία Δερμετζόγλου, η οποία ανήκει στον πυρήνα των στελεχών του κ. Λαφαζάνη.

«Η απόφαση του πρόσφατου ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ευθέως για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Εξυπακούεται ότι η διαγραφή αυτή, η οποία θα επιδιωχθεί καταρχήν με διαπραγματεύσεις, θα προχωρήσει, εφόσον χρειαστεί, μονομερώς», σημειώνει η κ. Δερμετζόγλου και επιτίθεται στα ηγετικά στελέχη του κόμματος: «Κι όμως, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή, αν χρειαστεί μονομερώς, του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αποσιωπάται συστηματικά από τα ηγετικά στελέχη της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προστίθεται σειρά άλλων τοποθετήσεων που ουδέποτε τέθηκαν, συζητήθηκαν και πολύ περισσότερο εγκρίθηκαν, από τα ανώτερα σώματα του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει το μέλος της Κ.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα