ΤΟ ’13 Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

08:20 5/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Υπάρχει βούληση για την κατασκευή του αγωγού που θα περνάει από Ελλάδα και Ιταλία. Ο Αβραμόπουλος συναντήθηκε με εκπροσώπους της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο. Οι Αλβανοί κρατούν αμυντική στάση.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Ο αγωγός Trans-Adriatic μπήκε για τα καλά στο μικροσκόπιο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών μετά δε και τον ουσιαστικό τέλος του περιβόητου ITGI.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Δημήτρης Κοπυρκουλας στη χθεσινή συνάντηση με αντιπροσωπεία της εταιρείας Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε από ελληνικής πλευράς το ισχυρό ενδιαφέρον και η πολιτική βούληση για την υλοποίηση του έργου, σε συντονισμό με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και συζητήθηκαν οι διάφορες πτυχές του σχεδίου. Η βούληση της Αθήνας να γίνει το έργο και να περάσει ο αγωγός από τη Βόρειο Ελλάδα σημειώθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο.

Στόχος είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου του Αζερμπαιτζάν στην Ευρώπη. Ο αγωγός θα περνάει από την Τουρκία, την Ελλάδα, την Αλβανία και θα καταλήγει στην νότια Ιταλία μέσω της Αδριατικής Θάλασσας ώστε από εκεί να διοχετεύεται στην Ευρώπη.

Το εναλλακτικό σχέδιο που υπάρχει είναι ο “διάδοχος” αγωγός του Ναμπούκο, ο δυτικός Ναμπούκο ο οποίος μετά την Τουρκία θα στρέφεται προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και εν συνεχεία θα διοχετεύεται στη Κεντρική Ευρώπη. Αρχικά το Μπακού είχε εκφρασθεί υπέρ του ΤΑΡ τον Φεβρουάριο όμως τον Ιούνιο έδειξε προτίμηση στον Δυτικό Ναμπούκο.

Ο ΤΑΡ έχει σχεδιασθεί για να μεταφέρει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου της Κασπίας κατ’ έτος. Θα υπάρχει δυνατότητα εφόσον κριθεί σκόπιμο η ποσότητα να διπλασιασθεί. Οι μέτοχοι του ΤΑΡ είναι η ελβετική EGL με ποσοστό 42,5%, η νορβηγική Statoil με το ίδιο ποσοστό και η γερμανική ΕΟΝ Ruhrgas με 15%. Στον δυτικό Ναμπούκο οι μέτοχοι είναι εταιρείες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ούγγαρία

Στη διαδικασία επιλογής που θα γίνει τελικώς στις αρχές του 2013 η Τουρκία φέρεται να είναι ουδέτερη καθώς ούτως ή άλλως έχει εξασφαλίσει ότι ο αγωγός θα διανύει το έδαφός της. Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν εκδηλώσει την πολιτική βούλησή τους για την κατασκευή του αγωγού. Καμμιά από τις χώρες δεν πρόκεται, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές μας, να πληρώσει για το έργο κατασκευής. Τα χρήματα τοποθετούνται από τις ιδιωτικές εταιρείες που αποτελούν το consortium TAP.

Το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τον Ιανουάριο θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες και κυρίως με την Αλβανία, η οποία κρατάει στάση την οποία θα χαρακτηρίζαμε περίεργη. Τα Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση προσπαθούν να συνδέσουν το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου με την παλαιότερη υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη χώρα μας. Ως γνωστόν ενώ η συμφωνία με την Αλβανία έχει υπογραφεί δεν έχει επικυρωθεί από την Αλβανική Βουλή, κατόπιν παρεμβάσεως του Συνταγματικ

Keywords
Τυχαία Θέματα