ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, ΤΡΙΕΤΙΕΣ

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά από σήμερα για τα εργασιακά σε διπλό μέτωπο. Σε πολιτικό επίπεδο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και σε τεχνικό, μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, που παρέμειναν στην Αθήνα.

Μετά τις δραματικές ώρες την Τρίτη το βράδυ, όταν οι πολιτικοί αρχηγοί έθεσαν βέτο σε όσα ζητούσαν οι δανειστές για τις αποζημιώσεις και τις τριετίες και το αδιέξοδο

που απειλήθηκε, με την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και τις διαβουλεύσεις του Γιάννη Στουρνάρα και την Τρόικα βρέθηκε τελικά συμβιβαστική λύση.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε, η επίσημη δήλωση του κ. Στουρνάρα, αμέσως μετά την αποχώρηση της Τρόικας, ότι το υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα υπουργεία».

Δήλωση, που από κάποιους ερμηνεύθηκε ως αιχμή για τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και δεν είχε λύσεις να αντιπροτείνει..

Άλλοι βέβαια, θεωρούν πως το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στα εργασιακά, αλλά και το βέτο των πολιτικών αρχηγών είναι το ατού που έχει ο κ. Σαμαράς σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής, ο οποίος θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι τριετίες δεν μπορούν να καταργηθούν γιατί θα καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα της μισθολογικής εξέλιξης στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, θα επισημάνει ότι μέσω της κατάργησης των τριετιών καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις, κάτι που είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

Από την άλλη το υπουργείο Εργασίας στις συζητήσεις που θα έχει με το τεχνικό επιτελείο της τρόικας θα αντιπροτείνει να παγώσουν οι τριετίες όπως είναι σήμερα, έως το τέλος του 2016, καθώς αναμένει θετική εξέλιξη στο αίτημα για διετή επιμήκυνση.

Από εκεί και μετά, θα νομοθετήσει ένα νέο μηχανισμό εξέλιξης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά στο θέμα των αποζημιώσεων, προκειμένου να ξεφύγει από το ασφυκτικό πρέσινγκ των δανειστών, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ρίξει στο τραπέζι τις εξής προτάσεις:

-Να μη μειωθούν για τους εν ενεργεία εργαζόμενους οι αποζημιώσεις απόλυσης.

-Για τους νέους, να διατηρηθούν οι 12 μισθοί στα 16 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη και για τα υπόλοιπα χρόνια να μειωθεί το ποσό αποζημίωσης από αυτό που δίνεται σήμερα.

-Να διατηρηθεί το σύστημα για όλους όπως σήμερα, με πλαφόν τα 3.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα