ΣΤΟΧΟΣ ΤΣΙΠΡΑ ΤΑ… ΗΛΥΣΙΑ ΠΕΔΙΑ

Σε διπλωματικό μαραθώνιο έχουν επιδοθεί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φτάσει ως… τα Ηλύσια Πεδία και να αποκτήσει συνομιλητές στους Γάλλους Σοσιαλιστές.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο Παρίσι την επόμενη Τετάρτη και θα παραμείνει ως την Παρασκευή, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

(ΚΕΑ).

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος του ΚΕΑ, ενώ η συνεδρίαση κρίνεται ως σημαντική, αφού εκεί οι ηγέτες των ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων θα διοργανώσουν, ουσιαστικά, μία δική τους «Σύνοδο Κορυφής», όπου θα αποτιμηθούν τα αποτελέσματα της κανονικής Συνόδου των ευρωπαίων ηγετών, η οποία ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, στους κόλπους του ΚΕΑ έχει συμφωνηθεί ότι, παρά το γεγονός ότι κανένα ευρωπαϊκό αριστερό κόμμα δεν είναι κυβερνητικό κόμμα στη χώρα του, οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων οφείλουν να είναι παρόντες και παρεμβατικοί στις εξελίξεις, καθώς ξεκίνησε η συζήτηση για την περίφημη «συνολική ευρωπαϊκή λύση στην κρίση του ευρώ».

Ο ρόλος του Μελανσόν

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, δεν κρίνουν την επίσκεψη Τσίπρα στο Παρίσι ως σημαντική μόνο επειδή η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα επιχειρήσει να διατυπώσει τη δική της, εναλλακτική, πρόταση υπέρβασης της ευρω-κρίσης, αλλά και διότι επιχειρείται ήδη να «κλειδώσουν» ραντεβού του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με υψηλόβαθμους παράγοντες της γαλλικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να φτάσει ως τα Ηλύσια Πεδία: και, αν όχι στο προεδρικό γραφείο (αφού ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, δεν συναντάται με αρχηγούς κομμάτων, παρά μόνον με αρχηγούς κρατών ή πρωθυπουργούς λόγω πρωτοκόλλου) τουλάχιστον στο πρωθυπουργικό γραφείο, του Ζαν Μαρκ Ερό. Αν και στελέχη της Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν ότι ο κ. Ολάντ «έσπασε» το πρωτόκολλο, αφού συναντήθηκε προ δύο μηνών με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, στην Κουμουνδούρου επικεντρώνουν την προσοχή τους σε ενδεχόμενη συνάντηση με τον Ζαν Μαρκ Ερό ή με τον «τσάρο» της γαλλικής οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, η μεγαλύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα στοχεύει σε συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με την γραμματέα των γάλλων σοσιαλιστών, Μαρτίν Ομπρί. Εξάλλου, το ενδεχόμενο συνάντησης  με τον «γερμανοτραφή» και «μετριοπαθή» Ερό μάλλον δυσκολεύει, από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας «δανείστηκε» τον χαρακτηρισμό «Ολαντρέ-ου», τον οποίο χρησιμοποιούσε για τον Φρανσουά Ολάντ ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν. Ωστόσο, η συνάντηση με την «σιδηρά κυρία» των Γάλλων Σοσιαλιστών θεωρείται πιθανή, καθώς η κ. Ομπρί ανήκει στην «αριστερή πτέρυγα» του κόμματος, ενώ έχει ανοιχτή «βεντέτα» με τον Ολάντ -είχε αρνηθεί, μάλιστα, να μπει στην κυβέρνηση, όταν έγινε γνωστό ότι ο γάλλος πρόεδρος είχε επιλέξει τον κ. Ερό για πρ

Keywords
Τυχαία Θέματα