ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ S&P

Μετά από τον οίκο Moody’s και ο Standard & Poor’s προχώρησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Κύπρου, αυτή τη φορά κατά τρεις βαθμίδες, πιο βαθιά στον «κάδο σκουπιδιών» junk, τονίζοντας ότι η πιστοληπτική αξιοπιστία του νησιού έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Η πιστοληπτική διαβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο είναι στην κατηγορία B, πέντε βαθμίδες πιο χαμηλά από το όριο της κλίμακας junk,

ενώ η αξιολόγηση παραμένει υπό αναθεώρηση με αρνητικές επιπτώσεις. Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο η S&P είχε υποβαθμίσει την Κύπρο στο ΒΒ.

Στην έκθεσή του ο οίκος S&P αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει διαπραγματευτεί το δανειακό πακέτο, την στιγμή που το νησί αντιμετωπίζει μία σοβαρή τραπεζική κρίση, την επιδείνωση της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και την έκθεση στη δημοσιονομική και οικονομική κρίση της Ελλάδας. Η Standard & Poor’s τονίζει είναι πιθανή και η επιπλέον υποβάθμιση στην περίπτωση που οι χρηματοδοτικές πιέσεις κλιμακωθούν.

Η υποβάθμιση της S&P έρχεται περίπου μια εβδομάδα έπειτα από την υποβάθμιση της Κύπρου και από τον οίκο Moody’s κατά (επίσης) τρεις βαθμίδες, πιο βαθιά στον …κάδο του junk, στον ίδιο κάδο που την είχε τοποθετήσει και ο οίκος Fitch, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο την είχε υποβαθμίσει σε ΒΒ+.

Keywords
Τυχαία Θέματα