Τι σχεδιάζει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για την κατάρτιση του οριστικού σχεδίου κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας όπως προσδιορίστηκαν από το stress test της ΤτΕ.

Την ερχόμενη Τρίτη 15 Απριλίου η Εθνική θα καταθέσει το σχέδιο ενώ καθημερινά στελέχη της συζητούν με στελέχη της ΤτΕ για τις τεχνικές

πτυχές του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτό που θα κατατεθεί θα γίνει δεκτό από την ΤτΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΕΤΕ παραμένει πιστή στον αρχικό σχεδιασμό της σύμφωνα με το οποίο το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών, που ανέρχονται στα 2,183 δις. ευρώ, θα καλυφθεί από τη δημιουργία «εσωτερικού» κεφαλαίου, δηλαδή την οργανική κερδοφορία και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο η διοίκηση εξετάζει τη σκοπιμότητα μιας μικρής αύξησης κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά. Τα κεφάλαια της αύξησης θα διατηρηθούν ως μαξιλάρι ασφαλείας και εφόσον η τράπεζα κατορθώσει να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιήσει σε δεύτερο χρόνο τα κεφάλαια της αύξησης για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού δημοσίου.

Στελέχη της τράπεζας τονίζουν ότι ο όμιλος διαθέτει μεγάλο αριθμό θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ των εναλλακτικών δυνατοτήτων περιλαμβάνονται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η πώληση των Α/Κ (ήδη η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με ξένο επενδυτή), καθώς και η πώληση ποσοστού άνω του 40% της Finansbank.

Παράλληλα η Εθνική σχεδιάζει να βγει άμεσα στις αγορές με την έκδοση ομολόγου με σκοπό την άντληση ρευστότητας. Σημειώνεται ότι η τράπεζα δεν έχει άμεση ανάγκη ωστόσο θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησής της και κυρίως να εκμεταλλευτεί το εξαιρετικά καλό κλίμα που διαμορφώνεται στις αγορές για την Ελλάδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η διοίκηση της τράπεζας ήταν πανέτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση του ομολόγου εδώ και αρκετό διάστημα ωστόσο αποφασίστηκε, για να διευκολυνθεί το ελληνικό δημόσιο, να καθυστερήσει την έκδοση και να προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της ομολογιακής έκδοσης του Ελληνικού Δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα