«Εκρηκτική» ζήτηση – Προσφορές 18 δισ. για ομόλογο 3 δισ.!

Του Βαγγέλη Δουράκη

Τα «κοντέρ» σπάει η έκδοση του ελληνικού ομολόγου που σηματοδοτεί την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές μετά από 4 χρόνια μνημονίου: Αν και οι μνήμες από το «κούρεμα» των ομολόγων είναι ακόμη νωπές, ζωηρό είναι το ενδιαφέρον τόσο από την Ευρώπη όσο και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. «Κρας τεστ» η δευτερογενής αγορά.

Μέχρι τα ξημερώματα είχαν κατατεθεί προσφορές

(προεγγραφές) – ρεκόρ, που υπερέβαιναν τα 17,8 δισ. ευρώ για το 5ετες ομόλογο που εξέδωσε η ελληνική δημοκρατία: To βιβλίο προσφορών θα ανοίξει 11 ώρα Ελλάδος και θα κλείσει άμεσα άπαξ και ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο συντελεστής κάλυψης με βάση τα τωρινά δεδομένα διαμορφώνεται στις 5,93 φορές εφόσον το ποσό που θα αντληθεί αγγίξει τα 3 δισ., από 2,5 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος.

Το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ξένοι επενδυτές είναι μεγάλο και με βάση όλες τις ενδείξεις το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 4,9%. Το εύρος απόδοσης που είχε δοθεί από τους αναδόχους ήταν 5% με 5,25% αλλά λόγω των υψηλών προσφορών και της αντίστοιχης πολύ αυξημένης ζήτησης είναι πιθανό να κινηθεί προς την χαμηλότερη απόδοση δηλαδή στο 4,9% ή ακόμη και 4,8%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται η Ευρώπη έχει υποβάλλει προσφορές κοντά στα 9 δισ. και οι αμερικανοί επενδυτές 8 δισ.

Από τις τράπεζες η Deutsche bank και η J P Morgan έχουν υποβάλλει προσφορές για ίδια χαρτοφυλάκια και κυρίως για θεσμικούς πελάτες τους περίπου 5,5 δισ., η Bank of America 2 δισ. και 1,5 δισ. ευρώ η HSBC.

Για την Morgan Stanley δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες.

Το πρώτο εγχείρημα της Ελλάδος μετά από 4,5 χρόνια στέφεται με μεγάλη επιτυχία και είναι χαρακτηριστικό ότι η Αθήνα τελευταία φορά είχε βγει στις αγορές με 5ετες ομόλογο τον Ιανουάριο του 2010 με το επιτόκιό του να διαμορφώνεται στο 6,1%!!

Το ενδιαφέρον των επενδυτών -παρά το πρόσφατο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων- αντικατοπτρίζεται και στα spreads και είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ανακοίνωση για την επιστροφή στις αγορές, τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων έπεσαν από το 6,06% στο 5,85% και λίγο αργότερα στο 5,75%.

Όπως σχολίαζε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιτυγχάνεται «αυτό που είχαμε θέσει ως στόχο πριν από ένα χρόνο περίπου, να φτιάξουμε μια λογική καμπύλη που δεν αποδίδει στους επενδυτές αυτό που λέμε το inverter curve, δηλαδή ένα σχήμα που να δείχνει ότι η χώρα είναι υπό πτώχευση, αλλά ένα stick curve, που θα δείχνει ότι η χώρα έχει μια αυξητική τάση στην οικονομία της». Και συμπλήρωνε: «Το γεγονός ότι τους δημιουργήσαμε την αφορμή να ασχοληθούν οι ξένοι με την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν σε ένα συγκεκριμένο asset είναι η αρχή προκειμένου να έρθουν περισσότερες χρηματορροές στην Ελλάδα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση της οικονομίας. Δεν εννοώ μόνο τα ομόλογα, εννοώ και άλλες».

Πίστη πάντως του ίδιου αξιωματούχου, είναι πως η έκδοση του 5ετους ομολόγου θα αποδειχτεί το ίδιο –ή και ακόμη πιο πολύ- «ισχυρή» και στην δευτερογενή αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα