Τι περιμένουν οι τράπεζες στο β’ τρίμηνο

Η συνεχιζόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το υψηλό κόστος χρηματοδότησης, δηλαδή τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων, είναι οι δυο βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα των τραπεζών στο δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Τα αποτελέσματα των τραπεζών θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα. Την αυλαία θα ανοίξει η Τράπεζα Πειραιώς που θα ανακοινώσει

τις επιδόσεις της Τετάρτη 28 Αυγούστου, και ακολουθεί στις 29 Αυγούστου η Εθνική Τράπεζα. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 30 Αυγούστου με τα αποτελέσματα της Alpha Bank και της Eurobank. Αν και μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι μεγάλες τράπεζες έχουν αποκτήσει ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων άνω του 10%, ωστόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων αναμένεται άλλη μια περίοδο χαμηλής πτήσης. Δυο είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την εικόνα του πρώτου εξαμήνου: τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το υψηλό κόστος χρηματοδότησης.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στο τέλος Μαρτίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο τρομακτικό 27,8% που αντιστοιχεί σε «κόκκινα» δάνεια ύψους 63,5 δισ. ευρώ. Σε καθυστέρηση βρίσκεται το 42,4% των καταναλωτικών δανείων, το 22,9% των στεγαστικών και το 27,5% των καταναλωτικών δανείων. Σημειώνεται ότι για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι τράπεζες διενεργούν προβλέψεις οι οποίες προέρχονται από τα έσοδα. Έτσι οι υψηλές προβλέψεις απορροφούν την όποια κερδοφορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 οι τράπεζες σε επίπεδο ομίλου εμφάνισαν καθαρά έσοδα (λειτουργικά έσοδα μείον λειτουργικά έξοδα) ύψους 3 δισ. ευρώ ωστόσο έκλεισαν τη χρονιά με ζημίες ύψους 5,4 δισ. ευρώ κυρίως λόγω των προβλέψεων ύψους 8 δισ. ευρώ που πραγματοποίησαν. Σε ότι αφορά την εξέλιξη των επισφαλειών στο δεύτερο τρίμηνο εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν το 29% που αντιστοιχεί σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 65 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη βασική πηγή πίεσης για τα αποτελέσματα των τραπεζών είναι τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων λόγω της διατηρούμενης αβεβαιότητας και της έλλειψης ρευστότητας. Τη στιγμή που το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 0,5% το μέσο επιτόκιο καταθέσεων στην Ελλάδα διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα του 4%, επιβαρύνοντας ανάλογα το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών κάθε μείωση του κόστους του χρήματος, δηλαδή μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, κατά 100 ποσοστιαίες μονάδες (1%) συνεπάγεται πρόσθετα έσοδα περίπου 1,6 δισ. ευρώ για το τραπεζικό σύστημα.

Στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση των εσόδων από προμήθειες εξαιτίας του περιορισμού των τραπεζικών εργασιών αποτέλεσμα της ύφεσης. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι το σημαντικό για τον κλάδο είναι να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να παγιωθεί το θετικό κλίμα ώστε να ανακοπεί ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα απαιτείται η περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ενίσχυσης των καταθέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα