Σαρακοστή για την κυβέρνηση

Η πορεία των εσόδων (φορολογικές δηλώσεις, ρυθμίσεις, φόροι ακινήτων), η κινητικότητα στο Δημόσιο (όπου αναζητούνται 8.000 για το Σεπτέμβριο και επιπλέον 12.500 υπάλληλοι για το Δεκέμβριο), το δημοσιονομικό κενό και ο νέος φόρος ακινήτων αλλά και το θέμα των πλειστηριασμών που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στα κομματικά στρατόπεδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν

τα μεγαλύτερα εμπόδια για την κυβέρνηση στο… Γολγοθά που θα πρέπει να ανέβει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και την ολοκλήρωση της νέας αξιολόγησης από την τρόικα.

Στο ίδιο διάστημα, πολλά «μικρά» αλλά υπό προϋποθέσεις «εκρηκτικά» ζητήματα θα πρέπει, επίσης, να διευθετηθούν, σε ένα προοδευτικά ασταθές περιβάλλον. Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει άμεσα να αναζητήσουν τον αντικαταστάτη του Στ. Σταυρίδη στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των πιστωτών και των διεθνών αγορών αλλά και να αποτραπεί το ενδεχόμενο επιτροπίας στο ΤΑΙΠΕΔ από την τρόικα, κάτι που θα συνιστούσε πλήγμα για την κυβέρνηση. Στο ίδιο μέτωπο και όχι μόνον, θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία ανασυγκρότησης, μέσω και απολύσεων προσωπικού, των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας προκειμένου αυτές να ιδιωτικοποιηθούν, να περάσει ο νέος δικηγορικός κώδικας και πολλά άλλα μικρότερης εμβέλειας ζητήματα.

Είναι σαφές πώς το προσεχές διάστημα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα κριθούν πολλά. Από το ενδεχόμενο νέων μέτρων, που αποκλείουν οι κυβερνητικοί εταίροι, μέχρι το ενδεχόμενο εκλογών καθώς η κυβερνητική συνοχή δοκιμάζεται και από το ζήτημα των πλειστηριασμών. Ήδη για το θέμα έχουν διαφοροποιηθεί περισσότεροι από 12 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εξαερώνοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 155 βουλευτών που διαθέτουν στη Βουλή.

Στο ίδιο διάστημα, και ενώ στην Αθήνα θα βρίσκονται οι επικεφαλής της τρόικας, στη Γερμανία θα διεξάγονται (22 Σεπτεμβρίου) οι κρίσιμες ομοσπονδιακές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει και το εύρος των προσδοκιών που θα έχει η ελληνική πλευρά για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είτε μέσω κουρέματος, είτε μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων δανεισμού.

Εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να κορυφωθεί και το σχέδιο της αντιπολίτευσης για σφοδρή σύγκρουση με την κυβέρνηση. Υγεία και παιδεία βρίσκονται στο επίκεντρο, με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δύσκολα θα ακουστεί το … πρώτο κουδούνι στα σχολεία. Παράλληλα, αναμένονται κινητοποιήσεις και ενόψει της ΔΕΘ.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος που προγραμματίζουν να βρεθούν το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ (σ.σ. δείγμα πώς δεν ανησυχούν για τις εξελίξεις) αναγνωρίζουν ότι η… σαρακοστή που έπεται θα κρίνει τα πάντα. Απλώς εύχονται αντί της σταύρωσης να βρεθούν απευθείας στη φάση της Ανάστασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα