ΤΑ ΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα, και ο «σκιώδης» υπουργός Ανάπτυξης της Κουμουνδούρου, Γιώργος Σταθάκης, επιβεβαιώνει τη στροφή στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το Μνημόνιο.

Η στροφή έγινε αισθητή από την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα και, συγκεκριμένα, μετά τις

δηλώσεις του μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Τόσο ενώπιον του σοσιαλδημοκράτη κ. Σουλτς, όσο και ενώπιον της ευρω-ομάδας της Αριστεράς, αλλά και κατά την παρουσία του στο συνέδριο του ιδρύματος της εφημερίδας Die Zeit, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέφερε ούτε μία φορά τα περί κατάργησης του Μνημονίου και ακύρωσης των συνακόλουθων μέτρων. Αντιθέτως, όλες του οι παρεμβάσεις ήταν «συστημικές» και κάθε άλλο παρά «απειλητικές» για το ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε συνεχώς την αντικατάσταση της πολιτικής λιτότητας από ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας, ενώ καταδίκαζε τη λιτότητα ακριβώς με τα ίδια λόγια που το κάνουν σοσιαλιστές ή σοσιαλδημοκράτες ηγέτες κρατών-μελών της Ε.Ε. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε, σε όλες τις παρεμβάσεις του, το στοιχείο της «συμφωνίας» με τους εταίρους και της «συμφωνημένης λύσης». Απέρριπτε, δηλαδή, διαρρήδην κάθε ενδεχόμενο μονομερών και αιφνίδιων ενεργειών, αν ήταν ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της χώρας.

«Μεταρρυθμίσεις»

Στην ίδια λογική κινήθηκε, με συνέντευξή του στο Βήμα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ –και ένας εκ των βασικών οικονομικών «εγκεφάλων» του κόμματος στα οικονομικά θέματα- Γιώργος Σταθάκης. Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι «η επιστροφή στη δραχμή συνεπάγεται τρομακτικές συνέπειες», ενώ  τάχθηκε υπέρ της «σταθεροποίησης» της οικονομίας, μην κάνοντας ούτε νύξη για κατάργηση ή ακύρωση του Μνημονίου. Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε σε ορισμένα στελέχη της Κουμουνδούρου μία αποστροφή του λόγου του, με την οποία τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Αφού αναγνώρισε ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται αναδιάρθρωση, ερωτηθείς αν οι Ευρωπαίοι θα προχωρούσαν σε μια τέτοια απόφαση χωρίς ανταλλάγματα, απάντησε: «το αντάλλαγμα που λογικά μπορεί να ζητηθεί είναι ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να σταθεροποιήσει την ελληνική κοινωνία και να επαναφέρει την οικονομία σε έναν βιώσιμο δρόμο και ταυτόχρονα να κάνει και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχουν αποτύχει παταγωδώς τα δύο κόμματα». Μ’ άλλα λόγια, ο «σκιώδης» υπουργός Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που «έχουν αναλάβει» τα δύο κόμματα –δηλαδή «μνημονιακές» μεταρρυθμίσεις- είναι απαραίτητες και θα προσπαθήσει να τις φέρει σε πέρας ο ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα