ΟΛΙ ΡΕΝ: ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ESM

O επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται ώστε να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ των μελών της ευρωζώνης όσον αφορά στη δυνατότητα χρήσης του μόνιμου μηχανισμού ESM για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Διαφωνίες προέκυψαν ύστερα από μία κοινή ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, οι οποίοι ανέφεραν ότι απορρίπτουν το ενδεχόμενο άμεσης χρησιμοποίησης

των κεφαλαίων του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, σημειώνοντας πως θα πρέπει στην αρχή να «χρησιμοποιείται ιδιωτικό κεφάλαιο, έπειτα εθνικό δημόσιο κεφάλαιο και μόνο ως τελευταία προσφυγή ο ESM».

Το σχόλιο του Όλι Ρεν έχει ως εξής: «Αυτό που είναι απαραίτητο είναι όλα τα κράτη μέλη να δεσμευτούν στην απόφαση του Ιουνίου για απ’ ευθείας τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, η οποία θα μπορούσε ν είναι δυνατή μέσω μίας ξεχωριστής απόφασης μόλις ο Ευρωπαϊκός τραπεζικός επόπτης υλοποιηθεί και τεθεί σε λειτουργία». Επίσης ανέφερε ότι «μία σχετική απόφαση θα έπρεπε να είναι δυνατή μέχρι το τέλος του έτους αν όλοι εργασθούν στον ίδιο ρυθμό με την Κομισιόν… οι διεργασίες για τον καθορισμό των κανόνων ανακεφαλαιοποίησης προχωρούν παράλληλα με την εργασία για τον τραπεζικό επόπτη».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Φιλανδός ο ίδιος, προειδοποίησε το Ελσίνκι να είναι προσεκτικό και να μην παρατείνει την κρίση, καθώς διατηρεί μία «σκληρή στάση σε πάρα πολλά ζητήματα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα