ΨΑΛΙΔΙ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ–ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 200 ΔΙΣ. ΤΟ ΑΕΠ

Άλλη μια χρονιά ύφεσης –την έκτη κατά σειρά- θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, χρονιά με νέο βαθύ «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις. Στην τρόικα οι σχεδιασμοί της ελληνικής Κυβέρνησης για λιτότητα 7,8 δισ. ευρώ!


Του Βαγγέλη Δουράκη

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το υπουργείο Οικονομικών κάνει μια ύστατη προσπάθεια να κάμψει την άρνηση των πιστωτών μας να αποδεχτούν περικοπές σε τομείς όπως η Υγεία, η Άμυνα και οι ΟΤΑ θεωρώντας

πως είναι «αμφιβόλου αποτελέσματος». Η τρόικα συστήνει μάλιστα σκληρές παρεμβάσεις όπως το να «ψαλιδιστούν» τα 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ και ταυτόχρονα να καταργηθούν και τα δώρα και όχι να διατηρηθούν όπως έχει σχεδιαστεί από την Κυβέρνηση.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζοντας εναλλακτικά σενάρια περικοπών και τη νέα λίστα που προέκυψε από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αλλά και επικαλούμενο την ύφεση επιχειρεί να διασώσει:

.  τους  χαμηλοσυνταξιούχους των 500 ευρώ από την κατάργηση της
13ης και 14ης σύνταξη.

.  όσους λαμβάνουν σύνταξη έως και 1000 ευρώ το μήνα (μαζί με
την επικουρική) που θα εξαιρεθούν από τις μειώσεις και τις περικοπές
2%-20% στη σύνταξή τους.

.  τους  ηλικίας 64 ετών και άνω που θα δικαιούνται ΕΚΑΣ, παρότι
το ηλιακό όριο που είχε τεθεί ως τώρα στις συζητήσεις με την Τρόικα
ήταν στα 65.

. Το επιπλέον αφορολόγητο για τέκνα: Γίνεται προσπάθεια να μην καταργηθεί πλήρως, αλλά να μπουν εισοδηματικά κριτήρια.

Σε κάθε περίπτωση το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα προβλέπει ένα νέο κύμα περικοπών 7,8 δισ. ευρώ που θα γίνει σε όλο το φάσμα της οικονομίας προκειμένου το έλλειμμα να κατέλθει στο 4,5% του ΑΕΠ το 2013 από 6,7% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος.

Αυτά τα μέτρα εντάσσονται στο πακέτο των 13,6 δισ. ευρώ που μπαίνει ξανά σήμερα προς συζήτηση με τους επικεφαλής της Τρόικας. Οι αξιωματούχοι του κλιμακίου των δανειστών θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στις 2 το μεσημέρι.
Είναι η πρώτη φορά που ένας προϋπολογισμός στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην περιστολή των κρατικών δαπανών για να μπορέσει να μειώσει το βάρος του ελλείμματος.
Οι περικοπές που θα γίνουν στα συνολικά έξοδα του κράτους φθάνουν το 3,8% του ΑΕΠ. Έτσι το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στα 62,49 δισ. ευρώ το 2013 από 70,29 δισ. ευρώ το 2012.

Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του 2013 δεν προβλέπει κανένα νέο φόρο από την στιγμή που η κυβέρνηση μετέθεσε για το 2014 την συλλογή των εσόδων από τις αλλαγές που προωθούνται στην φορολογία ( 3 δισ. ευρώ), οι εισπράξεις του χρόνου δεν θα σημειώσουν καμία αξιόλογη μεταβολή.

Τα συνολικά έσοδα για το 2013 τοποθετούνται στα 56,559 δισ. ευρώ αυξημένα μόλις κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Στο προσχέδιο θα υπάρξει και πρόβλεψη εσόδων κατά 650 εκατ. ευρώ από τον τομέα της φοροδιαφυγής.

Η κάμψη του ΑΕΠ το 2013 θα φτάσει το 3,8% από 6,7% που εκτιμάται φέτος. Οι

Keywords
Τυχαία Θέματα