Τα διακυβεύματα της πρότασης μομφής για Μαξίμου-κόμματα

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ψηφοφορία επί την παροχή της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Στη συζήτηση η κυβέρνηση θα διασταυρώσει τα ξίφη της με την αξιωματική, αλλά και την ελάσσονα αντιπολίτευση, όχι μόνο για την επέμβαση των ΜΑΤ

στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, αλλά και εφ’ όλης της ύλης. Η πολιτική σύγκρουση προφανώς θα αφορά και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς στην τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία θα γίνει λόγος και για τα νέα μέτρα, αλλά και για τις απαιτήσεις της τρόικας.

«Μπλόκο» με την τρόικα

Όπως προαναφέρθηκε, η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής προκαλεί τριγμούς και κραδασμούς σε αρκετά κόμματα. Πρώτα απ’ όλα στην κυβέρνηση, καθώς η διακοπή κάθε… πολιτικής δραστηριότητας για την τριήμερη συζήτηση προέκυψε σε μία συγκυρία που διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, που βρίσκονται στην Αθήνα. Μάλιστα, η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί «σφυροκόπημα» στη Βουλή, καθώς όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο συμπέρασμα ότι οι «τροϊκανοί» εμμένουν στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ

Σε δύσκολη θέση αναμένεται να έρθει και το ΠΑΣΟΚ, καθώς ήδη αρκετά στελέχη του δείχνουν να αισθάνονται κάπως… «άβολα» με την απλόχερη υποστήριξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην επιχείρηση εισβολής των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο. Παράλληλα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο πρόεδρός του, δε θα έρθουν μόνο στη… δύσκολη θέση να υπερασπιστούν στη Βουλή την επέμβαση των ΜΑΤ, αλλά να «δικαιολογήσουν» και εν συνόλω την κυβερνητική πολιτική.

Διλήμματα για τη ΔΗΜΑΡ

Ωστόσο, σε δυσκολότερη θέση απ’ όλες τις πλευρές αναμένεται να έρθει η ΔΗΜΑΡ. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη ισορροπεί εδώ και καιρό μεταξύ του επιχειρήματος πως «δεν χρειάζονται εκλογές, αλλά προέχει η κυβερνητική σταθερότητα» και του επίμονου αιτήματος για «αλλαγή πολιτικής εδώ και τώρα». Έτσι, 5 μήνες μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, ο Φώτης Κουβέλης καλείται να επιλέξει μεταξύ των δύο παραπάνω επιχειρημάτων, προκειμένου είτε να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση επειδή «δεν χρειάζονται εκλογές» είτε να ταχθεί επισήμως στην πλευρά της αντιπολίτευσης, καταψηφίζοντας την κυβέρνηση και ζητώντας «αλλαγή πολιτικής». Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι, με δεδομένο το ρήγμα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ για τη στάση προς την κυβέρνηση και την Κεντροαριστερά, ουδείς μπορεί να αποκλείσει «ανταρσίες» βουλευτών της ΔΗΜΑΡ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αν ο Φώτης Κουβέλης αποφασίσει να καταψηφίσει την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση -κάτι που είναι και το πιθανότερο…

Keywords
Τυχαία Θέματα