Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό από την πρόταση μομφής

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Η Βουλή διέκοψε τη συνεδρίαση προκειμένου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ενημερώσει για την συγκεκριμένη εξέλιξη τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και να καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησης της πρότασης μομφής στη Βουλή.

Η

«πρόταση δυσπιστίας» (μομφής) είναι θεσμικός τρόπος αμφισβήτησης της «ψήφου εμπιστοσύνης» της κυβέρνησης και αποτελεί κορυφαία αντιπολιτευτική κίνηση. Η πρόταση μομφής κατατίθεται στο Προεδρείο της Βουλής γραπτώς και πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη και να υπογράφεται από τουλάχιστον 50 βουλευτές.

Όταν κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας διακόπτεται οποιαδήποτε διαδικασία βρίσκεται εν εξελίξει στη Βουλή. Εκπρόσωποι των υπογραψάντων αναπτύσσουν την πρόταση και ακολουθεί 3ήμερη συζήτηση στη Βουλή. Αν η πρόταση μομφής πάρει 151 και άνω, πέφτει η κυβέρνηση.

Για να κατατεθεί πρόταση μομφής πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 6 μήνες από την προηγούμενη ψηφοφορία εμπιστοσύνης.

Σημειωτέον, ότι εάν ζητήσει ο πρωθυπουργός «επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης», προηγείται της πρότασης μομφής, σε περίπτωση που έχει κατατεθεί νωρίτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα