Συνεχίζουν το «αντάρτικο» διαδηλωτές – αντιπολίτευση στην Ουκρανία

Η ουκρανική αντιπολίτευση απείχε από την χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για το νόμο, με τον οποίο δίνεται αμνηστία σε όσους διαδηλωτές έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των αναταραχών. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον σχετικό νόμο σε κλίμα έντασης, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει τους όρους που έθεσε το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών, ανάμεσά τους και η εκκένωση

των υπό κατάληψη δημόσιων κτηρίων στο Κίεβο. Στους δρόμους παραμένουν οι περισσότεροι διαδηλωτές, αλλά με λιγότερο επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην αστυνομία (και το αντίστροφο).

Ο νόμος περί αμνηστίας περιλαμβάνεται στις απαιτήσεις που έχουν διατυπωθεί από την αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών με την κυβέρνηση και ειδικά με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος συμμετείχε προσωπικά στις μαραθώνιες συνομιλίες με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης με στόχο την έξοδο από την κρίση.

Ο Σέργκι Αρμπούζοφ, προσωρινός «πρωθυπουργός» της ουκρανικής κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, διαβεβαίωσε πάντως ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν τον διάλογο. «Η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι έτοιμη να διασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες για την εθνική σταθεροποίηση», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της προσωρινής κυβέρνησης που ανέλαβε την διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων έπειτα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Αζάροφ και της κυβέρνησής του πριν δύο μέρες.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες ότι θα περιμένει τον σχηματισμό της νέας ουκρανικής κυβέρνησης για να αποφασίσει εάν θα τεθούν σε ισχύ οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει ήδη καταβάλει 3 δισ. δολάρια στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Το Κίεβο ελπίζει στη χορήγηση άλλων 2 δισ. μέσα στις προσεχείς εβδομάδες για να διευθετήσει τις οφειλές του προς τους διεθνείς πιστωτές του και κυρίως προς το ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα