Συναγερμός για τα «κόκκινα» δάνεια

Συνεχίζεται με ένταση η επιδείνωση των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία στις τράπεζες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών στο τέλος Ιουνίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπέρασαν το 30% του συνόλου που αντιστοιχεί σε «κόκκινα» δάνεια ύψους 67 δισ. ευρώ!

Πρόκειται για ποσό υπερδιπλάσιο των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών που στο τέλος Ιουνίου διαμορφώθηκαν στα 30 δισ. ευρώ!

Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του μεγάλου πλήθους των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε τροχιά οικονομικής κατάρρευσης αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες οι εγχώριες τράπεζες. Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών το κρίσιμο είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας. «Αν δεν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για την σταθεροποίηση και την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας τότε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται με κίνδυνο τον εκ νέου εκτροχιασμό των τραπεζών».

Για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων η ΤτΕ έχει δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις στις διοικήσεις των τραπεζών για να ενισχύσουν τις διευθύνσεις διαχείρισης κινδύνων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε νέα συστήματα με στόχο να μετατραπούν σε υπερδιευθύνσεις.

Για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες -Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank- αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προς δύο κατευθύνσεις:

- Τη δημιουργία εξειδικευμένων σχημάτων τα οποία θα αναλάβουν την αναδιάρθρωση προβληματικών εταιρειών, οι οποίες ωστόσο κρίνεται ότι με την κατάλληλη δράση μπορούν να γίνουν βιώσιμες. Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες ελπίζουν να δώσουν πνοή σε επιχειρηματικούς ομίλους που σήμερα βρίσκονται κοντά στο αδιέξοδο, ώστε να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

- Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά το εσωτερικό ξεκαθάρισμα, με τον διαχωρισμό των προβληματικών στοιχείων -δάνεια που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση που εμφανίζουν μικρές πιθανότητες ανάκτησης- από τον βασικό κορμό της τράπεζας. Κάτι σαν άτυπη, εσωτερική, bad bank.

Keywords
Τυχαία Θέματα