ΣΑΜΑΡΑΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

Διαβεβαιώσεις για την υλοποίηση όσων δεσμεύσεων έχει αναλάβει η χώρα αλλά και ελπίδα ότι η Ελλάδα θα καταστεί από «αδύναμος κρίκος», «ιστορία επιτυχίας» της Ευρώπης από τον Πρωθυπουργό στη Σύνοδο του ΕΛΚ. Σήμερα ο Α. Σαμαράς στις Βρυξέλλες.

Σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας για την προώθηση όλων των απαιτούμενων – αλλά και αντιδημοφιλών μέτρων – έστειλε χθες από το

Βουκουρέστι ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ένα 24ώρο πριν τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Το θερμό χειροκρότημα που έλαβε στο τέλος της ομιλίας του από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συνεδρίαζαν στη ρουμανική πρωτεύουσα, αλλά και το κλίμα κατά τις σύντομες συναντήσεις που είχε με τους Αγκ. Μέρκελ, Ζ. Μπαρόζο, Ε. Κένυ και Μ. Ραχόι ερμηνεύονται, κατά πολλούς, ως σαφές δείγμα της υποστήριξης που θα τύχει η ελληνική πλευρά από το ΕΛΚ, το οποίο άλλωστε αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να φέρουμε την Ελλάδα στην κορυφή της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και για να την καταστήσουμε υπόδειγμα δημοκρατικής κοινωνίας, με μια μοντέρνα οικονομία» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επέλεξε να κορυφώσει την ομιλία του σημειώνοντας ότι «Θεωρώ καθήκον προς τη χώρα μου να ανατρέψω τα πράγματα και να επιτύχω μια “Ελληνική επιστροφή’’. Θεωρώ καθήκον μου προς την Ευρώπη να καταστήσω την Ελληνική ιστορία επιτυχίας, μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας».

Ο κ. Σαμαράς, συνεπώς, εμφανίστηκε πλήρως… εναρμονισμένος με την κυρίαρχη ευρωπαϊκή τάση, αν και δεν απέφυγε να επαναφέρει το ζήτημα της ύφεσης. Μάλιστα, απέδωσε στην Ελλάδα το ρεκόρ γκίνες για τη… λιτότητα ενώ κράτησε για τη δική του, κυρίως, κυβέρνηση τα εύσημα για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. «Στην Ελλάδα πετύχαμε κάποια… ρεκόρ Γκίνες τελευταία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε «εφαρμόσαμε την αυστηρότερη λιτότητα που εφαρμόστηκε ποτέ, μέτρα περικοπής του ελλείμματος 25% του ΑΕΠ μέσα σε τρία χρόνια. Διανύσαμε περισσότερο από πέντε συνεχόμενα χρόνια. ύφεσης με συνολική απώλεια 22% του ΑΕΠ στην ίδια χρονική περίοδο… ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες δομικές αλλαγές που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν μόνο τα τελευταία δυο χρόνια. Κυρίως τους τελευταίους μήνες!»

Σημείωσε, πάντως, πώς αν κάτι διδάχθηκε η Ευρώπη το τελευταίο διάστημα είναι, πρώτον, ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη αποτελούν ουσιώδη στοιχεία οποιασδήποτε στρατηγικής προσαρμογής. Χωρίς ανάκαμψη και ανάπτυξη, η οικονομία βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση και στο μεγαλύτερο χρέος και δεύτερον, ότι οι κοινωνίες δεν είναι μηχανές για να τις κλείνουμε, να αντικαθιστούμε τα ελαττωματικά τους εξαρτήματα, να τις επιδιορθώνουμε και μετά να τις συναρμολογούμε ξανά. Οι άνθρωποι δεν είναι ‘’ανταλλακτικά”. Πρέπει να διορθώσεις τα προβλήματα ενώ διατηρείς την κοινωνία ενωμένη και τη συνοχή της ζωντανή. Οι άνθρωποι βεβαίως υποφέρουν, μα πρέπει να διατηρήσουν την Ελπίδα. Γιατί η ελπίδα είναι αυτή που δίνει νόημα στις θυσίες τους και προοπτική στο μέλλον τους.

Στην πρώτη του παρουσία ως Πρωθυπουργός στ

Keywords
Τυχαία Θέματα