Στις ΗΠΑ επιτελείο της Eurobank

Αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ επιτελείο της Eurobank όπου θα πραγματοποιήσει επαφές και παρουσιάσεις στο πλαίσιο της επικείμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Έχουν προγραμματιστεί επαφές με θεσμικούς επενδυτές όπου θα παρουσιαστούν τα σχέδια της διοίκησης.

Το τελικό σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί η διοίκηση της τράπεζας

και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προβλέπει την συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, με το ποσό των 750 εκατ. ευρώ. Η συνολική αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας θα προσεγγίσει τα 2 δισ. ευρώ και πέραν του στρατηγικού επενδυτή τα υπόλοιπα 1,25 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος είναι το σύνολο της αύξησης να καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια ενώ το ΤΧΣ θα συμμετέχει στη διαδικασία μόνο αν υπάρξουν ακάλυπτα δικαιώματα. Σε ότι αφορά το στρατηγικό επενδυτή θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι, αφού εξετάσουν τα δεδομένα, να υποβάλλουν τελική δεσμευτική προσφορά. Όποιος από τους συμμετέχοντες προσφέρει την υψηλότερη τιμή ανά μετοχή θα αποκτήσει το στρατηγικό πακέτο, καλύπτοντας το 37,5% της αύξησης κεφαλαίου. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του στρατηγικού πακέτου τέσσερα fund μεταξύ αυτών η Fairfax -που ήδη έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας-, το επενδυτικό σχήμα Apollo καθώς και fund συμφερόντων του γνωστού επενδυτή George Soros.

Η αύξηση που θα καλυφθεί από το ευρύ επενδυτικό κοινό θα πραγματοποιηθεί με την κλασική διαδικασία. Στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση κεφαλαίου να πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου 2014. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κατάθεση από την κυβέρνηση της απαιτούμενης νομοθετικής ρύθμισης από την κυβέρνηση η οποία θα καθορίζει τις διαδικασίες για τις από εδώ και πέρα αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα