Με αντεγκλήσεις η επόμενη μέρα για την Κεντροαριστερά

Διότι μπορεί να έσπευσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος να περιγράψει ως και τη διαδικασία, λίγες ώρες μετά την εκδήλωση, χθες όμως δέχθηκε πυρά από στελέχη της ΔΗΜΑΡ για προσπάθεια να «καπελώσει» τη διαδικασία. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα του Θόδωρου Μαργαρίτη, που έγραψε στα social media πως αν είχε υπογράψει το κείμενο των «58», μετά τις εμφανίσεις Βενιζέλου

θα είχε σοβαρό πρόβλημα. «Παρουσίασε την κίνηση των 58 ως “ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις”. Διατύπωσε όλο τον σχεδιασμό κινήσεων σε συνάρτηση με το ΠΑΣΟΚ. Κατά τη γνώμη μου καπέλωσε ανοιχτά και καθαρά την πρωτοβουλία. Όποιος δεν το βλέπει…απλά δεν θέλει να το δει», έγραψε, στέλνοντας έτσι μήνυμα και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ που δείχνει να μοιράζεται μεταξύ των υπέρμαχων και των πολέμιων των «58». Στο ίδιο μήκος κύματος, η Μαρία Ρεπούση που με ένα άκρως ειρωνικό «τιτίβισμα» παρέφρασε ένα σύνθημα εποχών αλήστου μνήμης για την χώρα, σχολιάζοντας «Ελιά, Ελιά, με Μπένι βασιλια», για να λάβει την απάντηση του Θόδωρου Καρούνου ότι είναι «τραγικό, βουλευτής της Αριστεράς να πολιτεύεται με εξυπνάδες, αντί να καταθέτει προτάσεις».

Τα βέλη όμως, ήρθαν και από τον πρώην και επί πολλά έτη υπουργό του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Πάγκαλο, που έβαλε πάντως στο στόχαστρό του τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αλλά και από τον Γιώργο Φλωρίδη που επιμένει στην αναγκαιότητα δημιουργίας νέου φορέα.

«Απαντώντας» πάντως, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας του κόμματος Δημήτρης Καρύδης, έκανε λόγο για μία «σημαντική προσπάθεια» που ξεκίνησε, καθώς «ο χώρος μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και στον δημοκρατικό σοσιαλισμό πρέπει να εκφραστεί με δυναμισμό γιατί προσφέρει ισορροπία και σταθερότητα σε όλο το πολιτικό μας σύστημα». Σημείωνε άλλωστε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης ενόχλησε πολλούς που αντιστρατεύονται την ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης». Όσο για τα περί «παρθενογένεσης», υποστήριξε ότι πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να γεννηθεί κάτι από παρθενογένεση, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι αυτό το εγχείρημα να στηριχθεί και να στηθεί σε υγιείς βάσεις, με συμμετοχή νέων ανθρώπων και με δημοκρατικές διαδικασίες.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος, στέλεχος της Κεντροαριστεράς, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί ακόμα και για την ηγεσία του φορέα στο μέλλον, μιλούσε σε διαδικτυακή του συνέντευξη για ένα μοντέλο «νέου συνασπισμού» που θα περιλαμβάνει τα υπάρχοντα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κ.α.) και αρκετές σημαντικές κινήσεις και συλλογικότητες, καθώς και πλήθος αξιόλογων ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται στον ευρύτερο χώρο από το φιλελεύθερο κέντρο μέχρι τη δημοκρατική Αριστερά. Με τις συνιστώσες να διατηρούν την αυτοτέλειά τους σε ένα είδος ομοσπονδίας, σχολίαζε ότι ο νέος συνασπισμός της ενιαίας κεντροαριστεράς δεν θα είναι το απλό άθροισμα των μερών του, αλλά «θα έχει μία πολλαπλασιαστική δυναμική που θα τα συνθέτει και θα τα υπερβαίνει και κυρίως θα υπερβαίνει τα υπάρχοντα κόμματα που τον απαρτίζουν». Όσο για τον ηγέτη που οραματίζεται ο ίδιος για το εγχείρημα, τον περιέγραφε, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να είναι ευρύτερα αποδεκτός, με κύρος και με δυνατότητα να δώσει φωνή στις νεότερες γενιές των εικοσάρηδων, τριαντάρηδων και σαραντάρηδων». Υποστηρίζει άλλωστε, πως «αυτές είναι οι κρίσιμες δημιουργικές ομάδες που πρέπει να παραμείνουν στο παιχνίδι των προοδευτικών ιδεών, της μετριοπάθειας και του ευρωπαϊσμού και να μη στραφούν προς τα άκρα, τον συντηρητισμό ή την ιδιώτευση»…

Keywords
Τυχαία Θέματα