Ανασυγκροτούνται οι «προεδρικοί» στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και αναμένεται να καταλήξουν στον μετασχηματισμό της εσωκομματικής πλειοψηφίας. Στις διεργασίες πρωταγωνιστούν κορυφαία στελέχη των «προεδρικών», δηλαδή της «Αριστερής Ενότητας»(Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Σκουρλέτης κ.α.) και των «ρεαλιστών», δηλαδή της «Πλατφόρμας 2010»(Δημήτρης Παπαδημούλης, Ρένα Δούρου, Γιάννης Μπαλάφας κ.α.).
Ήδη, οι δύο συγκεκριμένες τάσεις έχουν ομογενοποιημένη πολιτική συμπεριφορά σε όλες τις εσωκομματικές διεργασίες, αφού ψηφίζουν με την ίδια «γραμμή» σε όλες τις συνεδριάσεις συλλογικών

οργάνων και συμφωνούν στα περισσότερα θέματα.

Όπως προαναφέρθηκε, οι διεργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο και δεν αποκλείεται να γίνουν και επίσημες ανακοινώσεις στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα διεξαχθεί μετά τις Γιορτές.
Παράλληλα, την Παρασκευή, στελέχη της «Πλατφόρμας 2010» αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου για να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα, ενώ η «ομογενοποίηση» των «προεδρικών» απασχολεί και την «Αριστερή Ενότητα», καθώς ένα μικρό κομμάτι αυτής της τάσης φαίνεται να αντιδρά στο εγχείρημα συγκρότησης μίας ενιαίας «προεδρικής πλειοψηφίας».

Συμμαχία λόγω… Λαφαζάνη

Είναι προφανές, πάντως, όπως παραδέχονται και κορυφαία στελέχη της «Αριστερής Ενότητας» και των «ρεαλιστών» ότι η ανάγκη ενιαιοποίησης της προεδρικής πλειοψηφίας καθίσταται… περισσότερο επείγουσα μετά την κινητικότητα των «λαφαζανικών». «Ο Παναγιώτης θα συνεχίσει να επιμένει με τις προτάσεις του. Εμείς όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να δείχνουμε ότι είμαστε μπετόν απέναντι και το ρεύμα υπέρ του ευρώ είναι ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ», λέει προβεβλημένο στέλεχος των «ρεαλιστών».

Εξάλλου, αίσθηση προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική προσέγγιση της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη από τους «ΠΑΣΟΚογενείς». Το κείμενο της εισήγησης του Αλέξη Μητρόπουλου στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είχε… ταυτόσημα επιχειρήματα με την εσωκομματική αντιπολίτευση και περιέγραφε την ρήξη με την Ευρωζώνη ως ένα αποδεκτό (τουλάχιστον…) σενάριο. Τούτων δοθέντων, προσώρας δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι «ΠΑΣΟΚΟγενείς» συμπεριλαμβάνονται στην «προεδρική πλειοψηφία» και μάλλον θα παραμείνουν για καιρό η αστάθμητη μεταβλητή στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι σαν την «τέταρτη άποψη» του ΚΚΕ εσωτερικού…

Keywords
Τυχαία Θέματα