Στην τελική ευθεία οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών

Πηγές της Alpha Bank εκφράζουν την βεβαιότητά τους για την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα άσκησης των δικαιωμάτων και αργά το απόγευμα η Alpha Bank -και τυπικά- θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη. Σύμφωνα με πληροφορίες η ιδιωτική συμμετοχή

έχει υπερκαλυφθεί ενώ μεγάλη είναι η ανταπόκριση των παλαιών μετόχων (και όσων απέκτησαν δικαιώματα κατά την διαπραγμάτευσή τους στο ΧΑ) για την συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου. Η τράπεζα θα αντλήσει από τους μετόχους της αλλά και νέους επενδυτές 457 εκατ. ευρώ. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν με δικαίωμα προτίμησης 1,944456 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά με τιμή διάθεσης 0,44 ευρώ. Επιπλέον θα εκδοθούν νέες κοινές μετοχές συνολικού ποσού έως 92,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα διατεθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε επιλεγμένους στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές σε τιμή διάθεσης επίσης 0,44 ευρώ.

Εν τω μεταξύ επανήλθαν χθες στο ταμπλό οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση του reverse split (1 νέα για κάθε 10 παλαιές) καθώς και το δικαίωμα για την συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου. Η «νέα» μετοχή της τράπεζας, κόντρα στο εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στην αγορά, έκλεισε στα 4,57 ευρώ με άνοδο 0,88% ενώ το δικαίωμα έκλεισε στο 1,6 ευρώ (-64%). Πηγές της τράπεζας εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την επιτυχία της αύξησης εκτιμώντας ότι θα αντληθούν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν εξασφαλιστεί 700 εκατ. ευρώ από επιχειρηματίες, εφοπλιστές και άλλους επενδυτές για την συμμετοχή τους στην αύξηση. Σημειώνεται ότι την επόμενη Παρασκευή 7 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η περίοδος διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων της αύξησης ενώ η περίοδος άσκησης θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να εγκριθεί το Ενημερωτικό Δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς για την αύξηση κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα πριν την αύξηση κεφαλαίου θα προχωρήσει σε reverse split με την αντικατάσταση των μετοχών της σε αναλογία 1 νέα για κάθε 10 παλαιές. Χθες η Τράπεζα Πειραιώς διευκρίνισε ότι: «η επιλογή να πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου χωρίς περιορισμό στα δικαιώματα προτίμησης, υπαγορεύτηκε από την ηθική υποχρέωση να δοθεί η δυνατότητα στους παλαιούς μετόχους να συμμετάσχουν στην αύξηση, με δεδομένο ότι ήδη η Τράπεζα Πειραιώς είχε διασφαλίσει το ελάχιστο όριο του 10%, μέσα από τις συμφωνίες εξαγοράς των τραπεζών Γενική και Millennium. Οποιοσδήποτε περιορισμός της ιδιωτικής συμμετοχής στο 10% ή ακόμη, για παράδειγμα, στο 12%, θα απέκλειε ουσιαστικά τους παλαιούς μετόχους από την ανακεφαλαιοποίηση». Σημειώνεται ότι η επιλογή αυτή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.), με στόχο τη μεγιστοποίηση της ιδιωτικής συμμετοχής και αντίστοιχη μείωση χρέους των κρατικών κεφαλαίων, όπως ο νόμος προβλέπει.

Keywords
Τυχαία Θέματα