Συγκριτικό τεστ των δύο αντιρατσιστικών

Μοιάζουν σε πολλά, διαφέρουν σε περισσότερα οι δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα της συμπολίτευσης. Προσθήκες και αλλαγές από τη Νέα Δημοκρατία, το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Το Matrix24.gr αναλύει πού συμπίπτουν και πού αποκλίνουν τα δύο κείμενα.

Υποκίνηση, πρόκληση ρατσιστικής βίας ή μίσους

Η ΝΔ

προτείνει την αυστηροποίηση της ποινής του ισχύοντος νόμου 927/1979 (προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως 2 ετών και χρηματική ποινή). Πλέον προβλέπεται φυλάκιση από 3 μήνες έως 3 έτη και χρηματική ποινή 5.000 – 20.000 ευρώ. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος συστήνει ή συμμετέχει σε οργάνωση, η οποία επιδιώκει οργανωμένη προπαγάνδα ή δραστηριότητα κάθε μορφής εναντίον των προστατευόμενων προσώπων

Η πρόταση ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ, δηλαδή το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, προβλέπει την ίδια χρηματική ποινή (5.000 – 20.000 ευρώ) αλλά βαρύτερες ποινές φυλάκισης που ξεκινούν από τους 6 μήνες κια φθάνουν τα 5 έτη. Επιπλέον, προβλέπει και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων 1- 5 έτη, εφόσον ο δράστης καταδιαστεί σε φυλάκιση άνω του ενός έτους. Μάλιστα, προβλέπει ότι αν η υποκίνηση εχει ως αποτέλεσμα την τέλεση του εγκλήματος, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή 15.000 – 30.000 ευρώ. Σύμφωνα πάντως με τον δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο (Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων) στο νομοσχέδιο Ρουπακιώτη καταργείται το ποινικό αδίκημα του άρθρου 2 του Ν.927/1979 κατά το οποίο τιμωρείται όποιος προσβάλλει άτομο ή ομάδα ατόμων για τη φυλή, το θρήσκευμα και την εθνικότητά του, δηλαδή η ρατσιστική εξύβριση.

Ποιους προστατεύουν

Η πρόταση ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για διακρίσεις με βάση φυλή, χρώμα θρησκεία, γενεαλογικές καταβολές, εθνική/εθνοτική καταγωγή, «γενετήσιο» (σεξουαλικό) προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου

Στην πρόταση ΝΔ δεν υπάρχει ο «γενετήσιος» προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου. Μάλιστα, στην γαλάζια πρόταση νόμου υπάρχει και πρόβλεψη για τροποποίηση του άρθρου 79 του Ποινικού Κώδικα προκειμένου να αφαιρεθεί και από εκεί ο «γενετήσιος προσανατολισμός» αλλά και η «ταυτότητα φύλου» που προβλέπονταν ως λόγοι επιβαρυντικών περιστάσεων. Σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ, η εξάλειψη των αναφορών οφείλεται στις αντιδράσεις της εκκλησίας. Κατά μία άλλη εκδοχή, πάλι, οφείλεται στην ανάγκη εξάλειψης των… διακρίσεων που αφορούν στον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Δημόσιο, εκκλησία, κράτος

Τα δύο σχέδια κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Η πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι η τέλεση της πράξης από δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο συνιστά επιβαρυντική περίσταση.

Στον αντίποδα, η Ν.Δ. εξαιρεί το σύνολο των κρατικών οργάνων, των ΝΠΔΔ και των λειτουργών τους καθώς και τους διεθνείς οργανισμούς δημοσίου δικαίου. Η εξαίρεση εξηγείται απλά. Η Ν.Δ. δεν θελει να στοχοποιηθούν ιεράρχες της εκκλησίας (πρόσφατη η τοποθέτηση του Καλαβρύτων Αμβρόσιου), το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, που ουκ ολίγες φορές εν ώρα υπηρεσίας έχει κατηγορηθεί για ρατσιστικές συμπεριφορές, αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις καθώς όποιος έχει βρεθεί σε μάχημα τμήματα ξέρει τί ακούγεται κατά την εκπαίδευση.

Άρνηση, υποτίμηση γενοκτονιών, εγκλήματα ναζισμού

Η πρόταση της ΝΔ καλύπτει όχι μόνον τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωρισθεί από διεθνή η ελληνικά δικαστήρια καθώς και από το Διεθνές Στρατοδικείο (εγκλήματα ναζισμού) αλλά κάνει ρητή αναφορά στο Ολοκαύτωμα και στις γενοκτονίες που έχουν αναγνωρισθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Δηλαδή, τη γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Η διάταξη που έρχεται να καλύψει τη Ν.Δ. έναντι της κριτικής ότι «ποινικοποιεί» την άρνηση ή υποτίμηση του Ολοκαυτώματος όχι όμως και τις θηριωδίες εις βάρος ελληνικών πληθυσμών, δεν αποκλείεται να φέρει σε δύσκολη θέση σειρά βουλευτών όπως οι μουσουλμάνοι το θρήσκευμα αλλά και η κ. Μαρία Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ που αντί για γενοκτονίες κάνει λόγο για διώξεις και εθνοκαθάρσεις.

Κόμματα, νομικά πρόσωπα

Στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας δεν προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας νομικού προσώπου, κόμματος ή σωματείου για ρατσιστική συμπεριφορά μελών του. Προβλέπονται, μόνον, διοκητικό πρόστιμο 10.000 έως 100.000 ευρώ και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές πάσης φύσεως όπως επιχορηγήσεις,ενισχύσεις κ.α.

Αντιθέτως, στο νομοσχέδιο Ρουπακιώτη που έφεραν ως πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, προβλέπεται μια σειρά κυρώσεων πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, διακοπή δημόσιων παροχών και επιχορηγήσεων αλλά και ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του για χρονικό διάστημα από έναν έως έξι μήνες. Μάλιστα, σε περιπτώσεις υποτροπής προβλέπεται και η πλήρης απαγόρευση λειτουργίας, να τεθεί δηλαδή εκτός νόμου ένα κόμμα. Ωστόσο το πρόβλημα για τη διάταξη αυτή, όπως επεσήμανε άλλωστε και η ΚΕΝΕ, είναι ότι είναι ευθέως αντισυνταγματική καθώς προβλέπει ότι οι κυρώσεις και η απαγόρευση επιβάλλονται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, όταν το άρθρο 12 του Συντάγματος ρητά προβλέπει ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνον με δικαστική απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα