Στην οικονομία στρέφει τα βέλη του ο ΣΥΡΙΖΑ

08:38 1/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει εδώ και ημέρες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να ξεφύγει από την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση επί της ατζέντας «νόμου και τάξης» και να μεταφέρει το πεδίο της σύγκρουσης στην οικονομία. «Είναι όλα υπέρ μας. Τα νούμερα, η πορεία της οικονομίας, η αγορά που νεκρώνει. Δεν έχουμε κανένα λόγο να τσακωνόμαστε με την κυβέρνηση για άλλα θέματα, όταν μπορούμε να τους ξεγυμνώσουμε στον πυρήνα της πολιτικής τους», ήταν το βασικό συμπέρασμα που εξήχθη στις χθεσινές, άτυπες και μη ανακοινωθείσες, συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας,

αλλά και της Γραμματείας του κόμματος.

Επεξεργασία για το φορολογικό

Στο πλαίσιο της νέας αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου ξεκινά την επεξεργασία προτάσεων επί της οικονομικής πολιτικής και της φορολογίας, οι οποίες θα αποτελέσουν και το «πρόπλασμα» του «προγράμματος 100 ημερών» που συγκροτείται από υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.
Έτσι, την προσεχή Δευτέρα, το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει ημερίδα για τη φορολογική πολιτική στο ΕΒΕΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση ποντάρει στην προβολή των προτάσεών της, ώστε να απαντήσει στις κατηγορίες των αντιπάλων της, σύμφωνα με τις οποίες «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προτάσεις και υπόσχεται στους πάντες τα πάντα». Μάλιστα, η επεξεργασία της προσεχούς Δευτέρας θα γίνει στο ανώτατο επίπεδο, καθώς θα μιλήσει, μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, την γενική εισήγηση θα παρουσιάσει ο υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής, Γιάννης Μηλιός, ενώ τους βασικούς άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογική πολιτική θα αποκαλύψει ο αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης. Το λόγο θα πάρουν και οι συντονιστές του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής, Άγγελος Κούρος και Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ έχουν προσκληθεί και εκπρόσωποι φορέων, ώστε να καταγραφούν οι απόψεις τους.

«Αγκάθια»

Σε κάθε περίπτωση, στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι η εξειδίκευση των οικονομικών και φορολογικών προτάσεων κρύβουν παγίδες, για δύο λόγους: πρώτον, διότι θεωρείται δεδομένο ότι κάποιες από αυτές θα σπεύσει να εκμεταλλευθεί η ΝΔ, όπως έκανε με τις δηλώσεις Δραγασάκη και Σταθάκη τις περασμένες ημέρες και, δεύτερον, επειδή η «στροφή προς το ρεαλισμό» δεν βρίσκει σύμφωνα πολλά στελέχη της μειοψηφίας του κόμματος, της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ προϊδέασε χθες ο Γιάννης Μηλιός, με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «τα χαράτσια για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου θα καταργηθούν από μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ», παραδεχόμενος, επί της ουσίας, ότι η κατάργηση αυτών των φόρων δε θα είναι για όλους, αλλά για όσους πληρούν μια σειρά από εισοδηματικά κριτήρια. Στην ίδια γραμμή, εξάλλου, είχε κινηθεί προ ημερών και ο ίδιος ο Γιάννης Δραγασάκης, που είχε δεσμευθεί για κατάργηση χαρατσιών μόνο σε ό,τι αφορά τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και εν γένει, τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, ο βασικός πυρήνας των φορολογικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα απλοποιημένο σύστημα, με έναν ενιαίο φόρο, ο οποίος θα έχει πολλές κλίμακες για να «πιάνει» κατά το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές και εισοδηματικές κατηγορίες. «Η βασική ιδέα είναι η εξής: Ένας ενιαίος φόρος με πολλές κλίμακες, που θα ελαφρύνει σημαντικά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και επιτυγχάνει υψηλότερα έσοδα από τα ψηλά εισοδήματα και τη μεγάλη περιουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μηλιός.

Keywords
Τυχαία Θέματα