Πανικός στην κυβέρνηση για τις απολύσεις

08:23 1/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι άγριες διαθέσεις ΔΝΤ και Eurogroup έναντι της Ελλάδας, αυτή τη φορά όχι τόσο για τα δημοσιονομικά αλλά για τις απολύσεις, προκαλούν συναγερμό στο Μαξίμου. Η πρώτη συνάντηση του κ. Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Κυριακής και στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους προκειμένου να αποκρούσουν το ρητό αίτημα των τροϊκανών για συγκεκριμένη

δέσμευση επί του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων που, μετά από ετήσια εφεδρεία, θα απολυθούν εντός του 2014. Το θέμα -όπως και τα ανοικτά μέτωπα της υστέρησης των εσόδων, της αναδιάρθρωσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού και των αποκρατικοποιήσεων- κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον Αντ. Σαμαρά στο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση, δεδομένης και της αντίδρασης της ΔΗΜΑΡ αλλά και των ενστάσεων που διατυπώνονται από το ΠΑΣΟΚ και βουλευτές της Ν.Δ., θέλει να αναβάλλει τη λήψη ρητής απόφασης περί απολύσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έχει αποκαλύψει το matrix24.gr, θα επικαλεστεί:

- τον υψηλό αριθμό συνταξιοδοτήσεων, που οδηγεί σε υπερκάλυψη ακόμη και του στόχου μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015

- την ετήσια εφεδρεία, που προηγείται της όποιας απόλυσης, και άρα τη δυνατότητα ο αριθμός όσων αποχωρήσουν να οριστικοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο

- την προώθηση με ταχείς ρυθμούς μέτρων που θα οδηγούν στην έξοδο από το Δημόσιο επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, αδικαιολογήτως απόντων, μακροχρόνια ασθενών καθώς και προσωπικού που προσελήφθη με χρήση πλαστών πτυχίων και δικαιολογητικών.

Ο Βίζερ, ο Στουρνάρας και η… Ιταλία

Εν τω μεταξύ, η άτυπη ενημέρωση που έκανε προς δημοσιογράφους ο επικεφαλής του euroworking group Τόμας Βίζερ, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε ως δεδομένες τις απολύσεις και ως… αφέλεια την απόλυτη άρνηση της ΔΗΜΑΡ, προκάλεσε εκνευρισμό στην Αθήνα. Ο κ. Γ. Στουρνάρας φέρεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Βίζερ, διαμηνύοντας στη συνέχεια ότι ο συνομιλητής του διαβεβαίωσε ότι δεν έθεσε ζήτημα απολύσεων. Οξεία ήταν και η αντίδραση του κ. Δημ. Χατζησωκράτη, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ. «Πιστοποιητικά υπευθυνότητας δεν περιμένουμε από τους όποιους ανώνυμους κοινοτικούς αξιωματούχους… μόνον η αναδιάρθρωση του Δημοσίου αποτελεί προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης και όχι οι απολύσεις», ανέφερε.

Έναντι των τροϊκανών πιέσεων, η Αθήνα αναμένεται να επικαλεστεί και τις πρόσφατες εκλογές στην Ιταλία, σε μία προσπάθεια να πείσει τους πιστωτές για μεγαλύτερη διαλλακτικότητα. Νέα μέτρα θα σημάνουν αυτομάτως κλυδωνισμό της κυβέρνησης, σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος και προσθέτει «αυτό θα πρέπει να το συνυπολογίσουν οι Βρυξέλλες… εκτός κι αν θέλουν τον Τσίπρα ή έναν Έλληνα Γκρίλο στην κυβέρνηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα